Barriere Frustratie bij honden

sep 4, 2023 | Gedrag, Hondentraining

 “Barrière Frustratie 

Honden kunnen barriere frustratie ontwikkelen wanneer ‘iets’ hen ervan weerhoud om interactie te hebben met een bepaalde prikkel in de omgeving.
Voorbeelden kunnen zijn; de riem, een hek, schutting, raam, kennel etc.

uitvallen hond, hondengedrag, hondenschool, mierlo, geldrop, helmond

Wanneer er naast die frustratie ook sprake is van opwinding en onrust die opbouwt, kan de hond zijn/haar zelfbeheersing verliezen en gaan uitvallen.
Dat uitvallen gaat vaak gepaard met hard blaffen, aan de lijn trekken, op de achterpoten staan en grommen.
Het ziet er vaak heel heftig uit.

Daardoor wordt deze reactie vaak aangezien als agressie en dat is toch onterecht want de onderliggende emotie is anders.
Er zijn wel enkele indicaties die aan kunnen geven of je te maken hebt met een hond met barrière frustratie, of dat er toch iets anders (mee) speelt. 

 

reactiviteit, honden, hondenschool, mierlo, geldrop, helmond
 
Vriendelijkheid:
Jouw hond is over het algemeen echt ontzettend vriendelijk naar mensen en andere honden toe. Hij of zij begroet deze graag en vind het leuk om interactie te hebben.
 
Leuk, maar spannend:
Jouw hond vind mensen en honden best wel leuk, maar tegelijkertijd vind je hond het ook wel spannend. Tijdens de ontmoeting zie je dat er spanning opbouwt en dat zorgt ervoor dat je hond onzeker, nerveus en in sommige gevallen soms angstig wordt.
Vooral aan de lijn voelen deze honden zich nog extra beperkt in hun communicatie mogelijkheden en kunnen dan fel reageren.
 
Omdat een hond met barrière frustratie zich beklemt, voelt, maakt het niet zoveel uit om wat voor barrière het gaat. Loopt de hond los en is hij/zij vrij om zich te bewegen en interactie aan te gaan met iedereen die op zijn/haar pad komt, is het een ‘normale’ hond.
 
Een hond met barrière frustratie ontwikkeld dit gedrag dus wanneer hij/zij belemmerd wordt door een barrière en daardoor geen interactie kan hebben met diegene die hij/zij graag wil. 
Honden die bijvoorbeeld gewend zijn om met iedere hond/mens die ze tegenkomen, te mogen spelen zijn hier gevoelig voor. Maar ook honden die te weinig stimulatie krijgen, kunnen moeilijk omgaan met alle indrukken buiten. 
 

Wat je vooral niet moet doen;
Is het verwijderen van de barrière en je hond vrij spel geven. Dit zal het gedrag alleen maar bevestigen en leert je hond helemaal niet om op een andere en betere manier om te gaan met die gevoelens in zulke situaties. 
Het aanleren van impulscontrole en ontspanningsoefeningen op een ruime afstand van de andere hond/mens is een veel beter idee.
Belangrijk is dat je nooit de grens van je hond voorbij gaat. 

Kan jij hier hulp bij gebruiken?

Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier
Ik kan jou helpen om je hond de skills te leren die hij nodig heeft om op vier poten te blijven staan en om te gaan met drukke en prikkelende situaties. 

Op zondag 24 september komt Karin, van dier osteopathie Weert een middag bij ons behandelen.
Ook daar zijn nog enkele vrije plaatsen.
Op zaterdag 30 september komen Toon en Silvia van Blukboshoeve Hondenactiviteiten een speurworkshop geven.

Meer informatie lees je hier

 

Recente blogposts

Puppy Blues

Puppy Blues

 "De Puppy Blues" We praten er niet veel over, maar toch is het een veelvoorkomend fenomeen.De Puppy Blues. Eindelijk is je pup daar, maar wauw het loopt allemaal toch wel heel anders dan verwacht. Je voelt je machteloos en hulpeloos en het genieten is helemaal weg....

Onderstimulatie bij honden

Onderstimulatie bij honden

 "Onder stimulatie bij honden" We praten over onder stimulatie bij honden wanneer we de hond te weinig fysiek en mentaal uitdagen en het een negatief effect heeft op zijn/haar ontwikkeling.  Net zoals mensen hebben honden stimulatie en beweging nodig om ze zowel...

Omgevingsreactiviteit

Omgevingsreactiviteit

"Omgevingsreactiviteit " Jezebel vindt het ongelooflijk moeilijk om in de drukke wijk te wandelen. Vanaf pup af aan merkte ik dat ik extra gedoseerd prikkels moest toevoegen in onze directe wandelomgeving. En hoewel het discutabel is of ik er misschien te voorzichtig...