Doe.nou.eens.rustig

aug 23, 2019 | Gedrag

Over jou gemoedstoestand en die van je hond

Ongeveer 1,5 jaar geleden kwam mijn jonge pony elke dag in opstand tegen mij. Ik kon niets met haar doen zonder dat ze me voorbij liep, wegduwde, mee trok en in sommige gevallen zelfs kaarsrecht omhoog kwam. Met mijn ziel onder mijn arm liep ik rond op stal. Vragen als “hoe moet dit nou” “wat doe ik fout” “ze haat me vast” schoten door mijn hoofd en met de goedbedoelde en uiteenlopende adviezen van stalgenoten schoot ik helemaal niets op. 
Als ik daar nu aan terug denk, waren dat de eerste voortekenen van de naderende Burn-Out waar ik gelukkig nu van aan het herstellen ben. 
Want paarden zijn de spiegels van je ziel! 

Zijn honden dat dan ook?

Honden voelen onze emoties feilloos aan! Of niet? Of toch wel? De meningen hierover verschillen als dag en nacht. Ik geloof er heilig in dat het wel zo is. Buffy, mijn Labrador voelt mijn verdriet als niemand anders dat voelt en tijdens mijn zwangerschap was ze mijn schaduw. 
Als ik opgewonden ben, springt Mylo met me mee en net voordat mijn zoontje uit school komt lopen er hier al drie te draaien en springen. 

Heb je nooit gemerkt dat als je boos of chagrijnig bent je hond je vooral ontwijkt en met zijn nek aankijkt. Ze gapen veel en likken hun lippen af. Dat is jou energie die hun stress oplevert en daar willen ze natuurlijk liever niet in de buurt van komen. 

Honden emoties? Bestaan die ook?

Ja zeker hebben honden emoties en het is heel erg belangrijk dat honden deze emoties leren bijsturen.
Geef ze daar ook de mogelijkheid voor. Honden ontwikkelen een coping mechanisme om hun prikkels en emoties (of moeilijke situaties) te verwerken. Geef ze steun wanneer ze hierom vragen en geeft ze een kong, kauwspeelgoed, lekkere snack of een hersenwerkje na een opwindende wandeling, intensieve training of wanneer je merkt dat je hond niet lekker in zijn vel zit. 

WIJ, als mensen kunnen honden ook helpen door hun emoties te CO-reguleren. Denk hierbij aan troost te geven als ze iets eng vinden, kalmte overbrengen wanneer ze te hyper zijn of het niveau van opwinding stijgt. 

Don’t make it worse 

Maak het in ieder geval niet erger. Als je ziet dat je hond heel erg opgewonden is, ga dan niet zelf ook nog eens heel druk doen, ren niet achter je hond aan om hem te pakken te krijgen. Praat met een kalme, lage stem. Ga zelf even uit de situatie om rustig te worden. Of ga rustig op de grond zitten, negeer de hond tot deze op een rustige manier toenadering zoekt. Daarna kan je, je kalme energie door middel van een massage o.i.d doorgeven. 
Tel tot 10.. dat werkt echt! 

Recente blogposts

Onderstimulatie bij honden

Onderstimulatie bij honden

 "Onder stimulatie bij honden" We praten over onder stimulatie bij honden wanneer we de hond te weinig fysiek en mentaal uitdagen en het een negatief effect heeft op zijn/haar ontwikkeling.  Net zoals mensen hebben honden stimulatie en beweging nodig om ze zowel...

Barriere Frustratie bij honden

Barriere Frustratie bij honden

 "Barrière Frustratie " Honden kunnen barriere frustratie ontwikkelen wanneer 'iets' hen ervan weerhoud om interactie te hebben met een bepaalde prikkel in de omgeving.Voorbeelden kunnen zijn; de riem, een hek, schutting, raam, kennel etc. Wanneer er naast die...

Omgevingsreactiviteit

Omgevingsreactiviteit

"Omgevingsreactiviteit " Jezebel vindt het ongelooflijk moeilijk om in de drukke wijk te wandelen. Vanaf pup af aan merkte ik dat ik extra gedoseerd prikkels moest toevoegen in onze directe wandelomgeving. En hoewel het discutabel is of ik er misschien te voorzichtig...