Een probleem hond

jul 6, 2023 | Gedrag

Een probleem hond, of heeft je hond een probleem?

In 2020 woonde ik een seminar van Sheila Harper bij. In dit seminar vertelde Sheila over het ontstaan van probleemgedrag en hoe wij, als hondenprofessionals daar mee om zouden kunnen gaan. 
Door dit seminar ben ik zeker met een andere blik naar het gedrag van honden gaan kijken en in dit artikel wil ik jullie daar een klein beetje over vertellen.

“Een probleem hond, of heeft je hond een probleem?”

Probleem gedrag komt vaak als een reactie die vreemd is, in de huidige situatie. Het hoort er niet thuis en vaak komt de reactie ook helemaal niet voort uit die situatie, maar is het gedreven door instinct of angst. 

Dat gedrag en vooral ook de context waarin het gedrag ontstaat is best veelzeggend over hoe je hond zich in die situatie voelt. 
Je hond is uit balans en weet zich in veel gevallen geen raad, dus is het dan eerlijk om over een probleemhond te praten? Of heeft je hond een probleem?

Onbalans bij honden?

Honden kunnen net zoals mensen ook emotioneel uit balans zijn. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer een hond niet (voldoende) tegemoet gekomen wordt in zijn/haar behoeften. En omdat het toch nog erg vaak voor komt dat de kleine signalen die je hond afgeeft, voor de grote overduidelijke, gemist worden (of genegeerd) en niet begrepen worden, leert de hond ook geen gezonde en gewenste manieren om zich te uiten. 
Daar zit natuurlijk heel veel ruimte om te ontwikkelen. 

Real life skills 

We kunnen onze honden gelukkig heel goed helpen, door ze real life skills aan te leren. 
Maar dat kan alleen op een plek waar het leervermogen van de hond dat toe laat. 
Je kunt een trekkende hond, trekken moeilijk afleren in een omgeving met heel veel sterkte geuren en waar veel andere honden rondlopen. 
Dat is te moeilijk voor de hond en die moeilijke situaties zou je juist moeten vermijden totdat je hond ie situatie wel aan kan. 
Wat ook inhoudt, dat een groepsles op de hondenschool niet voor iedere hond geschikt is en ook niet ieder gedrag daar behandeld kan worden. 
Soms.. nee vaak, vragen honden met een probleem, één op één aandacht in een nog prikkelarmere en veiligere omgeving zoals het eigen thuis. 

Kennis vergaren zodat je, je hond kunt begeleiden

Kennis vergaren zodat je, je hond kan begeleiden
We kunnen het niet genoeg benadrukken.
Leer je hond lezen. Verdiep je in de communicatie skills van je hond, observeer je hond, ga die connectie aan.. luister naar hem! Doggytaal en het boekje van collega Amber Kijk eens, zijn echte aanraders

En vraag om hulp (aan een modern opgeleide, welzijnsbevorderende) hondenprofessional, met een gedegen opleiding en waar jij en je hond een goed gevoel bij hebben.
Zodat diegene jou kan leren, wat jij kan doen in situaties, waarop je hond hulp nodig heeft.
Want die situaties, kunnen altijd ontstaan.

Wil jij hier meer over weten? 

Dan worden er de komende maanden hele toffe workshops & lezingen georganiseerd.
Op zondag 29 oktober komt Michelle Vrolijk naar Mierlo en geeft maar liefst twee toffe lezingen.
– “Blafgedrag van honden: wanneer blaffen een probleem wordt voor mens, hond en/of omgeving”
– “Hond en ongewenst gedrag, met de nadruk op reactiviteit”

Meer informatie lees je hier
En heeft jouw hond een probleem en komen jullie er samen niet uit, neem dan vrijblijvend contact op, ik sta je graag te woord.

 

 

 

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...