Hoe communiceren honden

mrt 18, 2021 | Gedrag, Hondentaal, Hondentraining, Puppy's

Honden communiceren met geur, geluid, lichaamshoudingen, staart, gezichtsuitdrukkingen  en lichaamssignalen. Sommige signalen zijn heel subtiel zoals het wegdraaien van het hoofd of een verandering in staartdracht. Andere signalen zijn heel duidelijk, terug deinzen, wegvluchten of bijten.
Het is heel goed om de signalen die je pup geeft je eigen te maken zodat je gaat leren communiceren met je hond. 

Honden communiceren door (subtiele) signalen af te geven met o.a hun oren, ogen, staart en houding.
Wanneer je deze veranderingen herkent en kunt plaatsen in de juiste context zal het een stuk makkelijker zijn om je hond te begrijpen en met hem te communiceren.
In dit blog bericht wil ik beginnen met een fabel te ontkrachten.. namelijk

 

“Honden kwispelen omdat ze blij zijn”

 

Een kwispelende staart betekent dat de hond in kwestie opgewonden is.
Er is adrenaline aangemaakt waardoor zijn lijf in actie is gekomen. Maar de emotie die erachter zit kan zowel positief als negatief zijn. En dat kan je na wat oefenen aflezen aan de manier waarop hij kwispelt.

Het is wel belangrijk te om te weten wat de natuurlijke staartdracht van jou hond is.
Want daar zit groot verschil tussen. Een Herder draagt zijn staart heel anders dan een Beagle.

Ook is het van belang dat je weet hoe de stand van de staart van jou unieke hond is in rust. Dit noemen we de neutrale houding van de staart.
(Zie de afbeelding van de Oud Duitse Herders)

Als laatste kijken we naar de manier waarop er gekwispelt wordt.

Kwispelt je hond met zijn hele (achter)lijf, zijn de bewegingen lekker los en ontspannen? Dan is het meestal een goed teken. We noemen dit ook wel een brede kwispel. 

Maar zie je dat de hond heel stijf is, verstart en vol zit met spanning.  Dan is het meestal niet zo’n goed teken. Gespannen spieren duiden vaak op stress of innerlijke strijd. 
We noemen dit een stijve kwispel.

De laatste kwispel die ik nu wil benoemen herkennen de meeste mensen wel. 
De hond die zich totaal niet op zijn gemak voelt, misschien word hij wel bedreigd of heeft hij erge pijn. De staart zit bijna tegen zijn buik aangedrukt. 
Deze hond voelt zich helemaal niet fijn en de context en overige lichaamssignalen zijn heel erg van belang om de juiste reactie te kunnen maken. 

Belangrijk!

Kijk altijd naar het hele plaatje, alleen een staart houding, of alleen de stand van de oren, of alleen de lichaamshouding geeft niet genoeg informatie om te bepalen welke actie je moet nemen. 
De context is ook erg belangrijk. 
Bijvoorbeeld een hond die zijn bek af likt kan net gegeten hebben, maar het kan ook een teken zijn van stress, ongemak of pijn. 

Wil jij graag leren communiceren met je hond, zijn gedrag beter begrijpen en zo werken aan een sterke, resepctvolle en eerlijke band? 
Ik bied verschillende cursussen aan en je mag altijd vrijblijvend contact opnemen. 
Ik vertel je er graag meer over. 

 

Deze blog is geschreven door KynoCoach Claire. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de onderstaande knoppen is wel toegestaan.

Recente blogposts

Onderstimulatie bij honden

Onderstimulatie bij honden

 "Onder stimulatie bij honden" We praten over onder stimulatie bij honden wanneer we de hond te weinig fysiek en mentaal uitdagen en het een negatief effect heeft op zijn/haar ontwikkeling.  Net zoals mensen hebben honden stimulatie en beweging nodig om ze zowel...

Barriere Frustratie bij honden

Barriere Frustratie bij honden

 "Barrière Frustratie " Honden kunnen barriere frustratie ontwikkelen wanneer 'iets' hen ervan weerhoud om interactie te hebben met een bepaalde prikkel in de omgeving.Voorbeelden kunnen zijn; de riem, een hek, schutting, raam, kennel etc. Wanneer er naast die...

Omgevingsreactiviteit

Omgevingsreactiviteit

"Omgevingsreactiviteit " Jezebel vindt het ongelooflijk moeilijk om in de drukke wijk te wandelen. Vanaf pup af aan merkte ik dat ik extra gedoseerd prikkels moest toevoegen in onze directe wandelomgeving. En hoewel het discutabel is of ik er misschien te voorzichtig...