Werkt kauwen kalmerend bij honden

mei 27, 2024 | Gedrag, Gezondheid, Hondentraining

“”Werkt kauwen kalmerend bij honden”

Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.
Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoek
verder in dit artikel.

 

Wetenschappelijke onderzoeken

In mijn opleiding tot voedingstherapeut, leer ik ook hoe ik wetenschappelijke onderzoeken kan lezen. Vooral op het gebied van voeding is dit erg belangrijk, maar ook in de wereld van hondengedrag en training wordt veel onderzoek gedaan.
Ik struikelde op dit artikel over kauwen bij honden, uit november 2023.  

Kauwen, likken, snuffelen en slapen 

In mijn lessen heb zeg ik het ook altijd. Wil je jouw hond kalmeren? Zet dan iets te snuffelen, kauwen of te likken in, want dat heeft een kalmerend effect op de gemoedstoestand van jouw hond.

hondenschool, mierlo, geldrop, heeze, puppy, kauwen, angstig, overprikkeling

Wat hebben ze onderzocht?

Maar wat blijkt, wetenschappelijk is dat tot voor kort helemaal niet bewezen.  
Nu moet ik er wel bij vermelden dat bij deze onderzoeken geen rekening gehouden is bij voorkeur van de hond en ook niet bij het karakter van de hond.  
Denk bijvoorbeeld aan nerveuze, snel angstige en overprikkelde honden en honden die een wat stabieler karakter vanuit zichzelf hebben.  
 
In deze nieuwe studie hebben de wetenschappers onderzocht of 
Het kauwen invloed had op het prestatie vermogen van honden in twee geheugentesten. 
Daarbij hebben ze ook gekeken of er verschillen waren tussen honden die snel angstig reageren en honden die niet zo snel angst vertonen.

De uitslag

De uitslag geeft aan dat kauwen bij angstige en nerveuze honden, inderdaad een positief effect op hun leervermogen heeft.  
Maar bij de minder nerveuze honden, bleek juist dat het kauwen een minder positieve invloed had. Zij waren meer afgeleid tijdens de geheugentest en presteerde in mindere mate.  

Het onderzoek laat dus zien dat bij sommige honden het aanbieden van een kauwspeeltje zeker een kalmerend effect kan hebben, zelfs in een situatie waarbij de hond iets ‘moet’ doen zoals een opdracht uitvoeren.  
Maar dit geldt niet voor alle honden! Er zullen honden zijn die helemaal geen interesse in het kauwmateriaal hebben en in sommige gevallen kan het zelfs voor overprikkeling of gebrek aan concentratie zorgen. 

hondenschool, honden, kauwen, angst, overpikkeling, puppy, mierlo

Wil je het onderzoek zelf lezen? Dat kan *HIER*

Voeding

Wist je dat de juiste voeding voor jouw pup ook ontzettend veel verschil kan maken?
De afgelopen maanden ben ik het meer dan eens tegengekomen dat een hond ontzettend veel baat had, bij een op maat gemaakt voedingsschema.
En omdat ik heb gezien hoe groot impact dat heeft gemaakt, heb ik me ingeschreven voor de opleiding tot integraal voedingstherapeut hond & kat.
Denk je nu? Is dat ook iets voor mij? Stuur me dan gerust een berichtje, ik vertel je er heel graag meer over! 

 

Blijf niet aanmodderen

Twijfel je of het gedrag wat jouw pup / puber / adult of senior laat zien wel ‘normaal’ is?
Blijf dan zelf niet aanmodderen. Het kan opgelost worden met de juiste begeleiding.
En bij mij houdt dat in dat we de oorzaak gaan achterhalen, deze systematisch zullen aanpakken zodat we het gehele probleem verhelpen en niet alleen een paracetamolletje erin stoppen.
Geen quick fixes, niet met twee vingers in je neus, wel met veel evalueren, kleine stappen en een hoog slagingspercentage!  

Recente blogposts

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...

Puppy Blues

Puppy Blues

 "De Puppy Blues" We praten er niet veel over, maar toch is het een veelvoorkomend fenomeen.De Puppy Blues. Eindelijk is je pup daar, maar wauw het loopt allemaal toch wel heel anders dan verwacht. Je voelt je machteloos en hulpeloos en het genieten is helemaal weg....