Omgevingsreactiviteit

sep 4, 2023 | Gedrag, Hondentraining

Omgevingsreactiviteit

Jezebel vindt het ongelooflijk moeilijk om in de drukke wijk te wandelen.
Vanaf pup af aan merkte ik dat ik extra gedoseerd prikkels moest toevoegen in onze directe wandelomgeving. En hoewel het discutabel is of ik er misschien te voorzichtig mee ben geweest, heb ik er geen spijt van en ben ik van mening dat ik toen juiste keuzes heb gemaakt.

hondenschool mierlo - geldrop-heeze

Op de foto zie je mijn fantastische, gedreven, werkwillige, prachtige en vooral lieve Bordercollie Jezebel.
Jezebel is morgen precies 1,5 jaar oud en maakt vanaf haar 8 weken deel uit van ons gezin.
 
Jezebel is een geweldige hond. Ze blinkt uit tussen de schapen, steelt de show op het veld, is ontzettend trainbaar en werklustig. Gehoorzaamheid, detectie, speuren, balans en coördinatie, schapenwerk, apporteren. Je kan het zo gek niet bedenken, ze is er voor in, leert snel en stabiel en heeft plezier in alles wat we samen doen.
hondenschool - schapendrijven - mierlo - geldrop - helmond
 
Maar Jezebel vindt het ongelooflijk moeilijk om in de drukke wijk te wandelen.
Vanaf pup af aan merkte ik dat ik extra gedoseerd prikkels moest toevoegen in onze directe wandelomgeving. En hoewel het discutabel is of ik er misschien te voorzichtig mee ben geweest, heb ik er geen spijt van en ben ik van mening dat ik toen juiste keuzes heb gemaakt.
 
Maar hoe we het ook wenden of keren, Jezebel loopt in die setting snel over en bouwt in korte tijd heftige reacties op.
Hier een korte blik in hoe ik haar begeleid en gedrag ombuig in een betere uitkomst.
 
Goed om te weten:
Jezebel is alleen reactief in de drukkere stukken van de woonwijk.
Ik beperk onze wandeltijd daar en gedurende de week neem ik haar mee naar het bos, heide, velden, trainingslocatie, industrieterrein en gebieden waar het qua prikkels rustiger is en overzichtelijk.
Ook stem ik mijn wandeltijden af op rustigere momenten zoals later in de ochtend en vroeg op de avond. In de middag lopen wij NIET in de bebouwde kom.
 
Rustdagen
Jezebel krijg rustdagen. Op dinsdag trainen we bij de schapen, dit houdt in dat mijn dinsdag en woensdag verder erg rustig ingedeeld worden.
We wandelen niet in de wijk, wisselen neuswerk en denk werk af en doen een kort bezoek aan de hei of een rustig
veld.
bordercollie - hondenschool - mierlo - geldrop - helmond
 
Geen extra opwinding toevoegen
Ik heb een gouden snitsch in handen, Jezzy’s favoriete speeltje, de sheeper van Agilitoys. Zodra dat ding in beeld komt, vergeet ze de wereld en is ze nog maar met één ding bezig. Dr schaapje.
We hebben dit super goed getraind, dus break (los) is break, lay down, is lig en hold is net zolang wachten tot je ‘get it’ hoort en dat kan ze overal en altijd.
 
Maar het zien van schaap bouwt wel heel veel opwinding op. Ze weet dat die ‘get it’ komt en daar klopt haar hart voor.
 
Om schaap als afleiding te gebruiken tijdens die wandeling in de wijk is als olie op het vuur gooien. Dr reacties zullen uiteindelijk alleen maar heftiger worden en kalmeren zal langer duren en moeilijker worden.
Dat doen we dus niet.
 
Wat doen we dan wel?
In rust vertrekken. Ik wil geen enkel teken van opwinding zien bij Jezzy voor en nadat we door de voordeur zijn gegaan.
Ruimte geven
Jezzy heeft een 4,5 lijn (selfmade) waardoor ze ruimte / tijd krijgt om te bewegen, wachten, ervaren en verwerken.
Snuffelen
Ik geef en help Jezebel heel veel om te snuffelen. Snuffelen zet het brein stil, laat haar focussen op wat ze ruikt ipv ziet en helpt haar kalmeren en terug in balans te komen.
Wijken en cirkels lopen
Wanneer ik de eerste tekenen van spanning zie verschijnen ga ik haar niet meer in hele moeilijke situaties brengen.
Ik zal de meeste triggerende prikkels mijden, zorgen dat er ruimte tussen datgene en haar is en lekker terug naar huis bewegen.
 
Na verloop van tijd leer je natuurlijk je hond goed kennen en weet je best hoe lang de wandeling moet zijn zodat het voor je hond en jezelf comfortabel is.
Je gaat signalen herkennen en begrijpen waar het gedrag vandaan komt, waardoor je sneller kunt schakelen.
 
Bij Jezebel zijn het auto’s die haar uit haar chill-modus trekken.
Zodra en voldoende ruimte tussen haar en de weg is, heeft ze weinig tot geen problemen ermee, maar moeten we dichtbij de weg passeren dan zie ik vanaf auto 3 lichte signalen. Korte hoofdbewegingen, hijgen, versnellen van de pas, oogwit laten zien.
Als ik dan stug door blijf lopen, zullen er binnen de kortste tijd grotere en heftigere reacties plaatsvinden, met als eindschakel het willen najagen.
 
Maar, reageer ik door de afstand groter te maken, haar te laten snuffelen, even fysiek contact als steun en liefde geven en laat ik haar weten dat we dit samen gaan doen, dan kunnen we de wandeling zonder (grote) problemen afmaken.
 
Onderdrukken
Maar a.u.b nooit de keuze om deze gevoelens van je hond te onderdrukken.
Straf de onbeheersbare reacties van je uit balans gebrachte hond niet af met rukken aan de lijn, gebruik van aversieve hulpmiddelen zoals een slipband of halti.
Want het doet echt zoveel kwaad.
 
De situatie wordt voor jouw hond echt niet fijner, minder spannend of minder heftig.
Sterker nog, je maakt het alleen maar vervelender voor je hond. Want naast de emotie die je hond al voelt, voeg je nu nog pijn, onveiligheid en gebrek aan vertrouwen toe.
EN bij verkeerd gebruik van sommige van die hulpmiddelen kun je ook echt nog schade brengen aan het lichaam van je hond.
 
Erken en accepteer de zwakkere punten van je hond. Kijk realistisch naar de situatie, want soms is het vele malen verstandiger om iets gewoon te accepteren dan het per se te willen veranderen.
 
Vier de kleine stappen ook, eerst kon ik met Jezebel om de dag en korte wandeling van 15 minuten maken door de gangetjes.
De 15 minuten groeide naar 20 minuten. En van 1x per dag, gingen we naar 2 keer per dag.
En nu kan ik iedere dag 1 of 2x een wandeling door de wijk maken. En de ene week doe ik dat, de andere week misschien niet.
6 van de 7 dagen gaat het super en vandaag.. vandaag ging het dat niet.

Kan jij hier hulp bij gebruiken?

Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier

Op zondag 24 september komt Karin, van dier osteopathie Weert een middag bij ons behandelen.
Ook daar zijn nog enkele vrije plaatsen.
Op zaterdag 30 september komen Toon en Silvia van Blukboshoeve Hondenactiviteiten een speurworkshop geven.

Meer informatie lees je hier
bordercollie - hondenschool - mierlo- geldrop - helmond

 

 

 

 

Toen mijn man vanuit zijn ouderlijk huis in Rha, verhuisde naar Geldrop om daar met mijn samen te gaan wonen, verhuisde Spike mee.
Ik ging van een prikkelvrije omgeving naar een drukke woonwijk en daar liepen we direct tegen het obstakel aan, trekken aan de lijn en uitvallen naar elke hond die we tegen kwamen.
En dan loop je niet met een vlinderhondje, zoals ik gewend was.

Rond dezelfde tijd was dagelijks de hondenfluisteraar Cesar Millan op TV.
Wauw, wat een charismatische en geweldige man was dat.
Het gedrag was Spike ook vertoonde, verdween als sneeuw voor de zon in een kwestie van uren.
En ik, als kersverse hondeneigenaar en partner, was natuurlijk gefocust op het laten werken van mijn nieuwe gezin.
En dus ging ik aan de slag met een slissen, het schopje in de flank, het op de rug draaien en vastpinnen van Spike op het moment dat hij ongewenst gedrag liet zien.

En het werkte! Binnen de kortste keren liepen we gewoon ‘ontspannen’ ons rondje en Spike viel eigen niet meer uit naar andere honden.
Maar ik merkte wel dat hij thuis minder vaak bij me kwam.
Als ik hem riep wel en dan mocht ik hem aaien en zo, maar niet
echt uit zichzelf.

Na verloop van tijd viel het ons op dat hoewel hij buiten nog steeds goed zijn best deed, hij binnen ander gedrag liet zien. Hij begon te grommen bij (onverwachtse) aanraking, soms te blaffen als we naar hem toe of langs hem af liepen en op een gegeven moment sloeg het zelfs over op snappen.
Natuurlijk gingen we hier als echte Cesar’s mee om, tot ik het punt bereikte dat ik mezelf niet meer veilig voelde als ik alleen thuis was met Spike.

Zelfs mijn moeder belde regelmatig even op om te checken of alles goed was en Spike me niet naar mijn strot gevlogen was.
Als oplossing zette we Spike overdag, als Wijnold was werken boven in een slaapkamer. Zo kon ik veilig door de huiskamer bewegen en hoefde ik niet te dealen met dit grote probleem.

Spike werd met de week onbetrouwbaarder en we vroegen ons af of hij wel helemaal goed was, neurologisch gezien.
Geld om hem echt goed te laten onderzoeken was er niet en om heel eerlijk te zijn hadden we ook echt geen benul.

Toen mijn eerste nichtje geboren werd, kwam er een nieuw obstakel bij.
Wij vertrouwden Spike absoluut niet met een baby. En inmiddels wilden we zelf ook wel de volgende stap gaan nemen.
We besloten een nieuw huisje te zoeken voor Spike, maar dat bleek niet te doen. Op wat dubieuze reacties na, geen succes en ook het asiel gaf aan dat ze eigenlijk geen plek hadden voor zo’n hond.

We besloten om Spike (inmiddels 4 jaar) in te laten slapen.
Toen gaf het me ontzettend veel rust. Nu huil ik nog regelmatig om de hele situatie.

Wist ik TOEN, maar wat ik NU weet.
Want deze methode, die ik uitvoerde met de kennis die ik van een TV-moment leerde, heeft niet alleen de relatie met mijn hond verpest, het heeft uiteindelijk zelfs tot zijn dood geleid en dat is iets wat ik mezelf altijd kwalijk zal blijven nemen. Ook al handelde ik toen met de kennis die ik op dat moment had en was mijn doel om het voor Spike en onszelf uiteindelijk goed, veilig en fijn te maken.

De wereld is niet zwart-wit, emoties & reacties zijn niet altijd beheersbaar, maar we kunnen ze wel beïnvloeden, we kunnen keuzes bieden en het meest ideale pad verlichten en aantrekkelijk maken.

Daarom is het voor mij zo belangrijk om met zoveel mogelijk hondenbaasjes mijn kennis te delen. Want het kan anders! Het hoeft niet zo.
Ik weet dat het je zelf ook een onbehaaglijk gevoel geeft wanneer jij je hond bang maakt of pijn doet en het is niet nodig. Je hebt ALTIJD een andere keus.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen beleving en mijn eigen gevoel.
Je hoeft het niet eens te zijn met mijn mening over Cesar Millan, maar ik hoef niet overtuigt te worden dat zijn methode in sommige gevallen wel waarde kan hebben.
Ik heb niet alle details uit de situatie met Spike opgeschreven, dat is onbegonnen werk.
Heb jij een soortgelijk probleem met jouw hond en wil je niet dezelfde fout maken als ik heb gemaakt.
Dan kan ik je doorverwijzen naar enkele fantastische gedragstherapeuten uit mijn netwerk welke door het hele land verspreid zitten. Schroom dus niet om contact op te nemen, ik stuur je met liefde de juiste richting op.

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...