Onderstimulatie bij honden

sep 7, 2023 | Gedrag, Gezondheid, Hondentraining, Puppy's

 “Onder stimulatie bij honden”

We praten over onder stimulatie bij honden wanneer we de hond te weinig fysiek en mentaal uitdagen en het een negatief effect heeft op zijn/haar ontwikkeling.  
Net zoals mensen hebben honden stimulatie en beweging nodig om ze zowel fysiek als mentaal gezonden te houden.  Een hond die op beide vlakken voldoende voldoening behaald zal minder snel ongewenst gedrag ontwikkelen wat voortkomt uit verveling.

Bij puppy’s is het belangrijk om ze voldoende te stimuleren, zodat ze het juiste skillsetje ontwikkelen om, om te kunnen gaan met bepaalde situaties. Een voorbeeld van een pup die nooit gelegenheid krijgt om met soortgenoten contact te maken, zal uiteindelijk bij het zien van andere honden niet weten wat hij/zij ermee moet. Dit kan resulteren op reactief of angstig gedrag.  
 
Wanneer je gaat kijken naar wat voor stimulatie jouw hond nodig hebt, dien je rekening te houden met een aantal punten.  
 
1. Het ras 
De meeste rassen zijn gefokt met een doel. Een werkbaar doel, zoals drijven, hoeden, waken, jagen of beschermen.  
Als je weet wat in de genen zit van je hond, kun je een passende vorm van stimulatie toepassen om die behoeften van je hond te bevredigen.  
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om hun hond aan hun oorspronkelijke baan te helpen, maar er zijn goede alternatieven. 

  1. De leeftijd
    Natuurlijk kijk je ook naar de leeftijd van je hond. Je kunt een pup niet hetzelfde belasten als een volwassen hond.
    Dit geldt niet alleen voor fysieke belasting, maar zeker ook qua tijdsduur. We moeten de stimulatie aanpassen aan het ras en de leeftijd van de hond.  
  2. Gezondheid
    Als laatste moeten we ook rekening houden met de gezondheid van de hond.
    Wat KAN jouw hond nog van belasting aan? Kan je hond nog goed zien? Goed ruiken of heeft je hond last van artrose of andere lichamelijke mankementen.  
    Ook hier stem je de stimulerende activiteiten op af.  

Manieren om je hond extra te stimuleren die geen/weinig extra energie kosten voor de eigenaar.  
Wij mensen zijn druk. We moeten bijna allemaal werken, kinderen verzorgen, sporten, sociaal doen, dus vaak schieten extra activiteiten voor de hond en nogal eens bij in.  
En, ik wil dat helemaal niet goed praten en vind het belangrijk dat je bewust naar je week gaat kijken en aanpassingen maakt om het welzijn van jouw hond te verbeteren, maar.. Er zijn ook trucjes zodat je twee vliegen in 1 klap maakt.  

  • Voertijd 

Onze honden hebben geen specifieke voertijd nodig. Ook hoeven ze niet per se uit een voerbak gevoerd te worden.  
Een hele simpele manier om je hond extra te stimuleren is om de voerbak bij het oud vuil te zetten en de maaltijd van je hond op een interactieve manier te geven.  
– brokken kun je buiten in de tuin strooien, uit een snuffelmat geven, gedurende de dag opvoeren tijdens training & wandelingen.  
– vers voer of blikvoer kun je uitsmeren op een likmat of in een KONG doen. 

  • Wandelen 

Voor de meeste honden is altijd hetzelfde rondje lopen heel erg saai (er zijn zeker uitzonderingen hierop waarbij altijd hetzelfde rondje juist heel erg aan te raden is)  
Je kunt daarom regelmatig eens wisselen of een gedeelte van de wandeling veranderen om je hond mentaal te stimuleren.  
Een andere omgeving en andere geuren zorgen ervoor dat je hond extra exploreert en mentaal uitgeput raakt.  

Of wanneer je een hond hebt die het buiten allemaal erg overweldigend vind, zorg dat je op voldoende afstand je hond veilig laat kijken, ervaren en verwerken. Zodat het brein wel gestimuleerd wordt en je hond leert dat buiten zijn leuk, veilig en fijn is.  

Je kunt er ook voor kiezen om je hond gewoon een stuk te laten afsnuffelen. Zoek een bankje op, ga comfortabel zitten, geef je hond ruimte door gebruik van een lange lijn (of los als dat veilig is) en laat je hond 20 –25 minuten heerlijk snuffelen.  
 
Maak gebruik van je omgeving om je de wandeling nog stimulerender te maken. Boomstammen springen of balanceren, om paaltjes/bomen heen, gehoorzaamheidsoefeningen, intervaltraining door je tempo te wisselen, een zoekspel tussen het gras.  
Door je hond fysiek en mentaal uit te dagen, zorg je dat je aan al die behoeften voldoen.  

  • Sociaal Contact

Honden zijn hele sociale dieren, dus is contact met andere honden een belangrijk onderdeel van hun welzijn.  
Ik adviseer nooit om honden aangelijnd contact te laten hebben met andere honden.  
Dit beperkt hun zo in hun communicatie en natuurlijk gedrag dat het veel vaker voor spanning en conflict zorgt, dan voor stimulatie.  
 
Sociaal contact wordt gemaakt wanneer beide honden van de lijn zijn, ervoor open staan, gelijkwaardig zijn en interesse hebben in elkaars nabijheid.  
En honden mogen alleen van de lijn, in openbare losloopgebieden, wanneer ze een goede recall hebben en onder appel staan.  
 
Is de recall van je hond ‘sometimes maybe good and sometimes maybe shit’ dan wijk je uit naar een omheind losloopveld en stem je daar met anderen af wat mogelijk is.  

  • Stimulatie thuis 

Wat je wellicht enigszins wat meer tijd kost en dient in te plannen in jullie gezinssituatie. 

– Voedselpuzzels 
– Zoekspellen 
– Detectie 
– Trainingsessie 
– Spelen (trekspel of apporteren) 

  • Overige 

Natuurlijk zijn er ook ontzettend veel sporten die je met je hond kunt doen.  
Je kunt gehoorzaamheid trainen op de hondenschool of.. 

– Agility 
– Hoopers 
– Flyball 
– Speuren 
– Jacht
– Pakwerk 
-IPO 
– Neusspel 
– Detectie 
– Doggydance 
– Dog Frisbee 
– Balans en Coördinatie 

Wanneer we praten over onder of over stimulatie (overprikkeling) weet dan, dat het verschil heel groot is maar het gedrag wat je hond kan laten zien, na genoeg hetzelfde kan zijn.  
Je komt er dus achter door EERLIJK tegen jezelf te zijn en na te gaan waaraan jouw hond dagelijks blootgesteld wordt. Moet je hond te véél of, onderneem je te weinig?  

Kan jij hier hulp bij gebruiken?

Om je hiermee te helpen maak ik gebruik van een verrijkingskader.  
Dit kunnen we samen invullen om te kijken welke behoeften van je hond goed bevredigd worden en aan welke behoeften we meer aandacht moeten besteden.  
Door de juiste activiteiten in te zetten, kunnen we je hond helpen om weer goede keuzes te maken en buigen we het ongewenste gedrag om in succes.  
Wil jij hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier
 
Aankomende activiteiten

Op zondag 24 september komt Karin, van dier osteopathie Weert een middag bij ons behandelen.
Ook daar zijn nog enkele vrije plaatsen.
Op zaterdag 30 september komen Toon en Silvia van Blukboshoeve Hondenactiviteiten een speurworkshop geven.

Meer informatie lees je hier

 

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...