Mijn pup stofzuigt de straat leeg

mei 24, 2024 | Gedrag, Gezondheid, Puppy's

“Mijn pup stofzuigt de straat leeg”

Puppy’s ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy’s dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. 
Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel slim?

 

Mijn pup eet alles van straat op

Van afval tot steentjes, ze kauwen erop, proeven het en meestal laten ze het daarna weer vallen of spugen ze het uit. 
Eet jouw puppy sigarettenpeuken van de straat, kauwgom, papiertjes, takjes en zand? Corrigeer dat niet! 
Toch is vaak onze eerste reactie, corrigeren en afpakken omdat we bang zijn dat ze het opeten, dat ze ziek worden of erger. Soms weten we ook niet hoe we er eigenlijk mee om moeten gaan. 
Maar corrigeren kan eigenlijk voor best veel problemen zorgen, meestal verergert het gedrag er juist door. En ik zal je vertellen waarom. 

Waarom je niets moet afpakken van je pup. 

Het is heel erg belangrijk om vanaf dag 1 niets af te pakken van je pup. Dat gaat tegen onze natuur in, ik weet het. Maar onthoud dat jouw pup, door iets vast te pakken juist leert wat datgene is. Denk aan afval, takjes en andere prullen. 

Wij als mensen, geven hier, door steeds te reageren extra waarde aan waardoor je pup er iets van gaat vinden. Terwijl als je het zou negeren, je pup het na het identificeren, eigenlijk gewoon weer had laten vallen. (tenminste, als het geen vorm van voedsel is)
En dit is echt 100% zo. Een pup die aan het ontdekken is, zal echt niet uit zichzelf oneetbare dingen door gaan slikken als hij gewoon de kans krijgt om het te onderzoeken. 
Maar pakken wij het steeds af, nemen we het weg of gaan we er zelfs een correctie aan vast maken, dan wordt het anders.  
Want dan gaat jouw pup, hoe jong ze ook zijn, al de connectie maken met; als mijn baasje het ziet, pakt ze het af. Dus ik moet
– heel sneaky te werk gaan
– alles pakken wat ik tegenkom
– het snel doorslikken
– ermee wegrennen

En het kan zelfs zorgen voor een leuk spelletje, want iets van de grond pakken, zorgt ervoor dat je pup aandacht krijgt. Negatieve aandacht is ook aandacht. 

snuffelen, hond, gezond, hondenschool, wandelen, hondentrainer, mierlo, geldrop. helmond

Andere oorzaken?

In sommige gevallen heeft het “obsessief” alles van de grond af eten een onderliggende reden. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met chronische stress. 
We noemen het dan PIKA (latijns voor Ekster) 
Het kan ook zo zijn dat je hond een te kort heeft aan voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. We zien dit vaak bij hondjes die uit de broodfok komen of bij oeps nestjes, waarbij de teef geen aanvullende voeding gekregen heeft tijdens de dracht. 

Het kan dan zeker waardevol zijn om eens naar de huidige voeding te kijken en deze te optimaliseren. Het toevoegen van Veendrenkstof kan daarin een positieve rol spelen. 
Veendrenkstof is gemaakt van verteringsresten en bevat vele vitamines en mineralen die zeer bevorderlijk zijn voor de darmflora. 
Vermoed je een voedingsstoffen tekort, dan kun je dit laten testen bij de DA en kun je in samenwerking met een voedingstherapeut het dieet van je pup optimaliseren. 

Maar mijn pup eet het wel echt op.

Als een tekort is uitgesloten, ligt de oorsprong waarschijnlijk dus bij een verkeerde aanpak in het begin. 
Het is dus belangrijk dat we ONS gedrag gaan bijstellen door niet te reageren, je pup groeit ook op en je zult zien dat het gedrag steeds verder gaat afnemen. 

Choose your battle
De meeste pups eten boomblaadjes, zand, aarde en grasjes. En dit kan echt geen kwaad. Het lijkt vaak alsof ze het ook echt opeten, maar meestal is dit niet het geval, maar zien we gewoon niet dat ze er alleen aan likken of het alweer uitgespuugd hebben. 
Het is echt normaal puppy gedrag en wanneer we er geen aandacht aan besteden en de pup weet wat het is, zal het gedrag echt over gaan. 

Gevaarlijke materialen
Wanneer het gaat om gevaarlijke materialen, is het natuurlijk wel belangrijk dat het zo snel mogelijk uit het bekje gaat. 
– omdat je altijd goed gereageerd hebt, heeft jouw pup niet geleerd om weg te rennen en kun je het object ruilen met iets superlekkers. 
– kijk waar je loopt, zie je afval liggen, loop er dan met een bochtje omheen. Ontwijken is prima! zeker als jouw puppy nog in de ontdekfase zit. 
– is het iets eetbaars? Corrigeer NIET, pak een hand met hele lekkere dingen en strooi het op de grond, ook dit is ruilen! 
– Leer het commando leave it aan *KLIK*

Nog belangrijk

En soms gebeurt het nu eenmaal. En heel vaak gaat het gewoon door de darmen en komt het er aan de achterkant weer uit. 
We hebben geen ogen in ons achterhoofd en de kans is ook aanwezig dat je pup dingen eet, terwijl je het helemaal niet ziet. 
Laat het los! Laat je pup ontwikkelen en zorg ervoor dat je zijn natuurlijke gedrag niet gaan corrigeren. Dan kan er wel een probleem ontstaan. 

Eet jouw pup of hond echt veelvuldig van de straat en krijg je het niet onder controle?

Neem contact op voor een gratis online kennismakingsgesprek van 30 minuten.
In dit gesprek luister ik met je mee en geef ik je direct een aantal toepasbare tips.

Of boek het puppy coaching pakket aan huis en ik begeleid je in 7 lessen zodat jullie weer terugkomen op het juiste pad en kunnen genieten van jullie puppy en hem op te voeden tot die stabiele, lieve en goed luisterende hond.

Voeding

Wist je dat de juiste voeding voor jouw pup ook ontzettend veel verschil kan maken?
De afgelopen maanden ben ik het meer dan eens tegengekomen dat een hond ontzettend veel baat had, bij een op maat gemaakt voedingsschema.
En omdat ik heb gezien hoe groot impact dat heeft gemaakt, heb ik me ingeschreven voor de opleiding tot integraal voedingstherapeut hond & kat.
Voor alle komende consulten en begeleidingstrajecten zal ik dit gaan toepassen, all inclusive! Dus geen extra bijkomende kosten! 

Blijf niet aanmodderen

Twijfel je of het gedrag wat jouw pup / puber / adult of senior laat zien wel ‘normaal’ is?
Blijf dan zelf niet aanmodderen. Het kan gewoon opgelost worden met de juiste begeleiding.
En bij mij houdt dat in dat we de oorzaak gaan achterhalen, deze systematisch zullen aanpakken zodat we het gehele probleem verhelpen en niet alleen een paracetamolletje erin stoppen.
Geen quick fixes, niet met twee vingers in je neus, wel met veel evalueren, kleine stappen en een hoog slagingspercentage!  

Toen mijn man vanuit zijn ouderlijk huis in Rha, verhuisde naar Geldrop om daar met mijn samen te gaan wonen, verhuisde Spike mee.
Ik ging van een prikkelvrije omgeving naar een drukke woonwijk en daar liepen we direct tegen het obstakel aan, trekken aan de lijn en uitvallen naar elke hond die we tegen kwamen.
En dan loop je niet met een vlinderhondje, zoals ik gewend was.

Rond dezelfde tijd was dagelijks de hondenfluisteraar Cesar Millan op TV.
Wauw, wat een charismatische en geweldige man was dat.
Het gedrag was Spike ook vertoonde, verdween als sneeuw voor de zon in een kwestie van uren.
En ik, als kersverse hondeneigenaar en partner, was natuurlijk gefocust op het laten werken van mijn nieuwe gezin.
En dus ging ik aan de slag met een slissen, het schopje in de flank, het op de rug draaien en vastpinnen van Spike op het moment dat hij ongewenst gedrag liet zien.

En het werkte! Binnen de kortste keren liepen we gewoon ‘ontspannen’ ons rondje en Spike viel eigen niet meer uit naar andere honden.
Maar ik merkte wel dat hij thuis minder vaak bij me kwam.
Als ik hem riep wel en dan mocht ik hem aaien en zo, maar niet
echt uit zichzelf.

Na verloop van tijd viel het ons op dat hoewel hij buiten nog steeds goed zijn best deed, hij binnen ander gedrag liet zien. Hij begon te grommen bij (onverwachtse) aanraking, soms te blaffen als we naar hem toe of langs hem af liepen en op een gegeven moment sloeg het zelfs over op snappen.
Natuurlijk gingen we hier als echte Cesar’s mee om, tot ik het punt bereikte dat ik mezelf niet meer veilig voelde als ik alleen thuis was met Spike.

Zelfs mijn moeder belde regelmatig even op om te checken of alles goed was en Spike me niet naar mijn strot gevlogen was.
Als oplossing zette we Spike overdag, als Wijnold was werken boven in een slaapkamer. Zo kon ik veilig door de huiskamer bewegen en hoefde ik niet te dealen met dit grote probleem.

Spike werd met de week onbetrouwbaarder en we vroegen ons af of hij wel helemaal goed was, neurologisch gezien.
Geld om hem echt goed te laten onderzoeken was er niet en om heel eerlijk te zijn hadden we ook echt geen benul.

Toen mijn eerste nichtje geboren werd, kwam er een nieuw obstakel bij.
Wij vertrouwden Spike absoluut niet met een baby. En inmiddels wilden we zelf ook wel de volgende stap gaan nemen.
We besloten een nieuw huisje te zoeken voor Spike, maar dat bleek niet te doen. Op wat dubieuze reacties na, geen succes en ook het asiel gaf aan dat ze eigenlijk geen plek hadden voor zo’n hond.

We besloten om Spike (inmiddels 4 jaar) in te laten slapen.
Toen gaf het me ontzettend veel rust. Nu huil ik nog regelmatig om de hele situatie.

Wist ik TOEN, maar wat ik NU weet.
Want deze methode, die ik uitvoerde met de kennis die ik van een TV-moment leerde, heeft niet alleen de relatie met mijn hond verpest, het heeft uiteindelijk zelfs tot zijn dood geleid en dat is iets wat ik mezelf altijd kwalijk zal blijven nemen. Ook al handelde ik toen met de kennis die ik op dat moment had en was mijn doel om het voor Spike en onszelf uiteindelijk goed, veilig en fijn te maken.

De wereld is niet zwart-wit, emoties & reacties zijn niet altijd beheersbaar, maar we kunnen ze wel beïnvloeden, we kunnen keuzes bieden en het meest ideale pad verlichten en aantrekkelijk maken.

Daarom is het voor mij zo belangrijk om met zoveel mogelijk hondenbaasjes mijn kennis te delen. Want het kan anders! Het hoeft niet zo.
Ik weet dat het je zelf ook een onbehaaglijk gevoel geeft wanneer jij je hond bang maakt of pijn doet en het is niet nodig. Je hebt ALTIJD een andere keus.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen beleving en mijn eigen gevoel.
Je hoeft het niet eens te zijn met mijn mening over Cesar Millan, maar ik hoef niet overtuigt te worden dat zijn methode in sommige gevallen wel waarde kan hebben.
Ik heb niet alle details uit de situatie met Spike opgeschreven, dat is onbegonnen werk.
Heb jij een soortgelijk probleem met jouw hond en wil je niet dezelfde fout maken als ik heb gemaakt.
Dan kan ik je doorverwijzen naar enkele fantastische gedragstherapeuten uit mijn netwerk welke door het hele land verspreid zitten. Schroom dus niet om contact op te nemen, ik stuur je met liefde de juiste richting op.

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...