Mijn pup stofzuigt de straat leeg

mei 24, 2024 | Gedrag, Gezondheid, Puppy's

“Mijn pup stofzuigt de straat leeg”

Puppy’s ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy’s dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. 
Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel slim?

 

Mijn pup eet alles van straat op

Van afval tot steentjes, ze kauwen erop, proeven het en meestal laten ze het daarna weer vallen of spugen ze het uit. 
Eet jouw puppy sigarettenpeuken van de straat, kauwgom, papiertjes, takjes en zand? Corrigeer dat niet! 
Toch is vaak onze eerste reactie, corrigeren en afpakken omdat we bang zijn dat ze het opeten, dat ze ziek worden of erger. Soms weten we ook niet hoe we er eigenlijk mee om moeten gaan. 
Maar corrigeren kan eigenlijk voor best veel problemen zorgen, meestal verergert het gedrag er juist door. En ik zal je vertellen waarom. 

Waarom je niets moet afpakken van je pup. 

Het is heel erg belangrijk om vanaf dag 1 niets af te pakken van je pup. Dat gaat tegen onze natuur in, ik weet het. Maar onthoud dat jouw pup, door iets vast te pakken juist leert wat datgene is. Denk aan afval, takjes en andere prullen. 

Wij als mensen, geven hier, door steeds te reageren extra waarde aan waardoor je pup er iets van gaat vinden. Terwijl als je het zou negeren, je pup het na het identificeren, eigenlijk gewoon weer had laten vallen. (tenminste, als het geen vorm van voedsel is)
En dit is echt 100% zo. Een pup die aan het ontdekken is, zal echt niet uit zichzelf oneetbare dingen door gaan slikken als hij gewoon de kans krijgt om het te onderzoeken. 
Maar pakken wij het steeds af, nemen we het weg of gaan we er zelfs een correctie aan vast maken, dan wordt het anders.  
Want dan gaat jouw pup, hoe jong ze ook zijn, al de connectie maken met; als mijn baasje het ziet, pakt ze het af. Dus ik moet
– heel sneaky te werk gaan
– alles pakken wat ik tegenkom
– het snel doorslikken
– ermee wegrennen

En het kan zelfs zorgen voor een leuk spelletje, want iets van de grond pakken, zorgt ervoor dat je pup aandacht krijgt. Negatieve aandacht is ook aandacht. 

snuffelen, hond, gezond, hondenschool, wandelen, hondentrainer, mierlo, geldrop. helmond

Andere oorzaken?

In sommige gevallen heeft het “obsessief” alles van de grond af eten een onderliggende reden. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met chronische stress. 
We noemen het dan PIKA (latijns voor Ekster) 
Het kan ook zo zijn dat je hond een te kort heeft aan voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. We zien dit vaak bij hondjes die uit de broodfok komen of bij oeps nestjes, waarbij de teef geen aanvullende voeding gekregen heeft tijdens de dracht. 

Het kan dan zeker waardevol zijn om eens naar de huidige voeding te kijken en deze te optimaliseren. Het toevoegen van Veendrenkstof kan daarin een positieve rol spelen. 
Veendrenkstof is gemaakt van verteringsresten en bevat vele vitamines en mineralen die zeer bevorderlijk zijn voor de darmflora. 
Vermoed je een voedingsstoffen tekort, dan kun je dit laten testen bij de DA en kun je in samenwerking met een voedingstherapeut het dieet van je pup optimaliseren. 

Maar mijn pup eet het wel echt op.

Als een tekort is uitgesloten, ligt de oorsprong waarschijnlijk dus bij een verkeerde aanpak in het begin. 
Het is dus belangrijk dat we ONS gedrag gaan bijstellen door niet te reageren, je pup groeit ook op en je zult zien dat het gedrag steeds verder gaat afnemen. 

Choose your battle
De meeste pups eten boomblaadjes, zand, aarde en grasjes. En dit kan echt geen kwaad. Het lijkt vaak alsof ze het ook echt opeten, maar meestal is dit niet het geval, maar zien we gewoon niet dat ze er alleen aan likken of het alweer uitgespuugd hebben. 
Het is echt normaal puppy gedrag en wanneer we er geen aandacht aan besteden en de pup weet wat het is, zal het gedrag echt over gaan. 

Gevaarlijke materialen
Wanneer het gaat om gevaarlijke materialen, is het natuurlijk wel belangrijk dat het zo snel mogelijk uit het bekje gaat. 
– omdat je altijd goed gereageerd hebt, heeft jouw pup niet geleerd om weg te rennen en kun je het object ruilen met iets superlekkers. 
– kijk waar je loopt, zie je afval liggen, loop er dan met een bochtje omheen. Ontwijken is prima! zeker als jouw puppy nog in de ontdekfase zit. 
– is het iets eetbaars? Corrigeer NIET, pak een hand met hele lekkere dingen en strooi het op de grond, ook dit is ruilen! 
– Leer het commando leave it aan *KLIK*

Nog belangrijk

En soms gebeurt het nu eenmaal. En heel vaak gaat het gewoon door de darmen en komt het er aan de achterkant weer uit. 
We hebben geen ogen in ons achterhoofd en de kans is ook aanwezig dat je pup dingen eet, terwijl je het helemaal niet ziet. 
Laat het los! Laat je pup ontwikkelen en zorg ervoor dat je zijn natuurlijke gedrag niet gaan corrigeren. Dan kan er wel een probleem ontstaan. 

Eet jouw pup of hond echt veelvuldig van de straat en krijg je het niet onder controle?

Neem contact op voor een gratis online kennismakingsgesprek van 30 minuten.
In dit gesprek luister ik met je mee en geef ik je direct een aantal toepasbare tips.

Of boek het puppy coaching pakket aan huis en ik begeleid je in 7 lessen zodat jullie weer terugkomen op het juiste pad en kunnen genieten van jullie puppy en hem op te voeden tot die stabiele, lieve en goed luisterende hond.

Voeding

Wist je dat de juiste voeding voor jouw pup ook ontzettend veel verschil kan maken?
De afgelopen maanden ben ik het meer dan eens tegengekomen dat een hond ontzettend veel baat had, bij een op maat gemaakt voedingsschema.
En omdat ik heb gezien hoe groot impact dat heeft gemaakt, heb ik me ingeschreven voor de opleiding tot integraal voedingstherapeut hond & kat.
Voor alle komende consulten en begeleidingstrajecten zal ik dit gaan toepassen, all inclusive! Dus geen extra bijkomende kosten! 

Blijf niet aanmodderen

Twijfel je of het gedrag wat jouw pup / puber / adult of senior laat zien wel ‘normaal’ is?
Blijf dan zelf niet aanmodderen. Het kan gewoon opgelost worden met de juiste begeleiding.
En bij mij houdt dat in dat we de oorzaak gaan achterhalen, deze systematisch zullen aanpakken zodat we het gehele probleem verhelpen en niet alleen een paracetamolletje erin stoppen.
Geen quick fixes, niet met twee vingers in je neus, wel met veel evalueren, kleine stappen en een hoog slagingspercentage!  

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Puppy Blues

Puppy Blues

 "De Puppy Blues" We praten er niet veel over, maar toch is het een veelvoorkomend fenomeen.De Puppy Blues. Eindelijk is je pup daar, maar wauw het loopt allemaal toch wel heel anders dan verwacht. Je voelt je machteloos en hulpeloos en het genieten is helemaal weg....