Puppy Blues

dec 7, 2023 | Gedrag, Gezondheid, Puppy's

 “De Puppy Blues”

We praten er niet veel over, maar toch is het een veelvoorkomend fenomeen.
De Puppy Blues. Eindelijk is je pup daar, maar wauw het loopt allemaal toch wel heel anders dan verwacht. Je voelt je machteloos en hulpeloos en het genieten is helemaal weg. De Puppy Blues komt veel vaker voor dan je denkt!

Puppy bijt enkel, puppycursus, puppycoachingaanhuis, mierlo, helmond, heeze, geldrop,

Normaal puppy gedrag

Wat is nu ‘normaal’ puppy gedrag en wat is ‘abnormaal’ puppy gedrag? Puppy’s verkennen en ontdekken de wereld met hun bek. Ze stoppen er alles in wat interessant is, en wanneer het niet eetbaar (of smakelijk genoeg) is tuffen ze het ook weer uit.
Bewegende objecten, alles wat op ooghoogte staat, alles wat op de grond ligt en waar ze bij kunnen heeft potentieel en zal op een gegeven moment ontdekt worden.
Zo ook onze handen, voeten, benen en wapperende kleding.

Dat je pup daarin geïnteresseerd raakt, is dan ook volkomen normaal, maar toch is dit ook het eerste gedrag waaraan we kunnen merken dat er iets niet helemaal zo gaat als de bedoeling is.

Stress

Onze honden hebben stress. En ook daar is op zich niets mis mee, zolang het beheersbaar en controleerbaar is.
Na stress, volgt ontspanning, althans, dat is de bedoeling.
Wanneer jouw pup stress ervaart (positief of negatief) maakt het lijf cortisol en of (nor)adrenaline aan.
Dit zijn stress hormonen die ervoor zorgen dat het lijf van jouw pup ready for action in.

Tegelijkertijd komen er neurotransmitters (endorfine, serotine etc.) vrij die er eigenlijk voor moeten zorgen dat die stresshormonen weer worden afgebroken. Bij acute stress is dit vaak ook het geval.
Je pup is flink aan het spelen, zijn lijf staat bol van de adrenaline zodat hij goed kan reageren en zijn uithoudingsvermogen stijgt. We stoppen met spelen, dus de endorfine gaat aan de slag om te helpen met de afbraak van de adrenaline.

Je pup raakt wat moe, vind een rustig plekje en gaat slapen. Daardoor komen er nog meer neurotransmitters vrij die samen al die adrenaline opruimen. Je pup wordt na een paar uur lekker wakker, voelt zich prima en is weer klaar voor een rondje matten.

Maar wat als jouw pup die adrenaline (of cortisol) niet kwijtraakt omdat hij zijn rust niet kan vinden?
Hij wil niet slapen of kan niet slapen. Krijgt te veel prikkels ineens voor zijn kiezen en kan er niet mee omgaan of krijgt juist te weinig uitdaging en de frustratie zorgt voor langdurige stress.
De aanmaak van de stresshormonen staakt niet en al die neurotransmitters pieken gedurende de dag, maar krijgen het niet opgeruimd?

Wanneer een pup langdurig blootgesteld wordt aan stress, tast dit zeker het gedrag en de gezondheid aan.
En dan is het gedrag van jouw puppy, verre van ‘normaal’.

 


Lichamelijke klachten.

Allereerst is het belangrijk dat we eventuele lichamelijke klachten gaan uitsluiten.
Buikpijn (Giardia), blaasontsteking of misschien gewoon zichzelf bezeerd kunnen ervoor zorgen dat jouw pup geen rust krijgt en continu alert blijft en niet kan ontspannen.
Wanneer dat uitgesloten is, starten we altijd naar alle prikkels terug brengen naar 0. 

We voegen een gestructureerd dagschema toe, met veel verplichte rust en laten de opwinding niet oplopen.
Na een week – 14 dagen gaan we kijken of we wat extra activiteiten kunnen toevoegen, zodat we de pup langzaam weer kunnen blootstellen aan opwinding, prikkels en stress.
Vergeet niet dat de pup het tempo bepaald en dat is individueel en niet standaard. Er moet balans gezocht en gebracht worden en soms moeten we bepalen om iets te staken of te veranderen.

stressmeter, hondenschool, hondentraning, puppycursus, puppyDe stressmeter kan een mooie indicatie geven qua gedragingen waarop je kunt letten.

Let op, deze signalen zijn Altijd context gevoelig en leer ook te kijken naar de hele situatie en niet naar 1 enkel signaal.

Herken je, jouw situatie in het bovenstaande en kun je wel een aantal tips gebruiken.

 

 

Neem dan contact op voor een gratis online kennismakingsgesprek van 30 minuten.
In dit gesprek luister ik met je mee en geef ik je direct een aantal toepasbare tips.

Of boek het puppy coaching pakket aan huis en ik begeleid je in 7 lessen zodat jullie weer terugkomen op het juiste pad en kunnen genieten van jullie puppy en hem op te voeden tot die stabiele, lieve en goed luisterende hond.

Voeding

Wist je dat de juiste voeding voor jouw pup ook ontzettend veel verschil kan maken?
De afgelopen maanden ben ik het meer dan eens tegengekomen dat een hond ontzettend veel baat had, bij een op maat gemaakt voedingsschema.
En omdat ik heb gezien hoe groot impact dat heeft gemaakt, heb ik me ingeschreven voor de opleiding tot integraal voedingstherapeut hond & kat welke ik op 8 januari 2024 start.
Voor alle komende consulten en begeleidingstrajecten zal ik dit gaan toepassen, all inclusive! Dus geen extra bijkomende kosten! 

Blijf niet aanmodderen

Twijfel je of het gedrag wat jouw pup / puber / adult of senior laat zien wel ‘normaal’ is?
Blijf dan zelf niet aanmodderen. Het kan gewoon opgelost worden met de juiste begeleiding.
En bij mij houdt dat in dat we de oorzaak gaan achterhalen, deze systematisch zullen aanpakken zodat we het gehele probleem verhelpen en niet alleen een paracetamolletje erin stoppen.
Geen quick fixes, niet met twee vingers in je neus, wel met veel evalueren, kleine stappen en een hoog slagingspercentage!  

Check hier de privepakketten

 

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...