Mag jou hond snuffelen

Aug 24, 2019 | Gedrag, Gezondheid

Wist je dat een hond wel 300 keer per minuut kan inademen?

Onze wereld is voornamelijk visueel ingesteld. Maar de hondenwereld bestaat voor het grootste deel uit geur. Het is daarom erg belangrijk dat wij als hondenbaasjes beseffen dat het snuffelen een hond echt niet ontnomen mag worden.

Weet je, ik snap het echt wel. Soms heb ik het ook wel eens gehad als Mylo voor de derde keer naar dezelfde grasspriet loopt om uitgebreid zijn neus de kost te doen, terwijl mijn zesjarige ongeduldig aan mijn andere arm trekt en mijn andere twee honden ieder een eigen gedachte hebben. Alsof ik me in vieren kan splitsen. Ik moet dan ook nog op mijn omgeving letten, want Mylo en Wonder zijn allebei prikkel gevoelig en met drie honden aan de hand wil je alle escalaties voor zijn.
MAAR, je hond regelmatig meetrekken is toch kwalijker dan je denkt en kan zeker ongewenste gevolgen hebben!

Wanner een hond regelmatig meegetrokken wordt kan deze zich meer gaan focussen op zicht dan op geur. Hierdoor loopt hij belangrijke en soms ook wel cruciale informatie mist. Zo kan hij explosiever reageren omdat de hond aan de overkant een voor hem dreigende houding heeft, terwijl er in werkelijkheid niets aan de hand was. Had de hond zijn neus gebruikt, dan had hij dat geweten.

Snuffelen is voor een hond natuurlijk gedrag, het maakt het gelukshormoon Endorfine aan dus je kan je voorstellen dat het steeds mee getrokken worden en daardoor dus belangrijke informatie ontnomen wordt, uiteindelijk resulteert in een onrustige wandeling. De hond raakt gefrustreerd,  de baas ook en voor je het weet zit je allebei met een donderwolk boven je hoofd weer thuis.

Wat dan wel?

Zoals ik al aangaf maakt snuffelen een gelukshormoon aan. Je kan je dan ook wel voorstellen dat zo’n geluksgevoel ook voor verzadiging zorgt. Wanneer de hond lekker te tijd krijgt om te snuffelen en al die informatie op mag doen brengt de wandeling een voldaan gevoel op.
Eenmaal thuis is het dan tijd om al die informatie te gaan verwerken en je raad al hoe dat gedaan wordt. JUIST! slapend. Dus voldoende snuffeltijd staat gelijk aan een blije, rustige hond thuis. En dat willen we toch allemaal!

Richt dus vanaf vandaag je wandeling in op het beleven van de omgeving samen met je hond.
Laat je hond ook eens de route kiezen, pas je aan op hem in plaats van andersom.
Zie het als een heerlijk tot jezelf komend moment en dat houd echt niet in dat je drie keer per dag een uur moet lopen. Kijk wat haalbaar is voor jou en geniet met deze fijne momenten met je hond!

Wist je dat ik op Facebook en Instagram regelmatig gratis tips deel? 
Bijvoorbeeld hoe je een snuffelwandeling opzet of je eigen tuin omtoverd in een snuffeltuin. 

Recente blogposts

HELP| Mijn hond luistert niet (meer)

HELP| Mijn hond luistert niet (meer)

Bananen in de orenJe herkent deze uitspraak vast wel."Mijn hond heeft bananen in zijn oren"Hij weet echt wel wat ik bedoel, hij vertikt het gewoon om te doen.Honden die niet luisteren is onze nummer 1 irritatie, maar wat als ik zeg dat we dit waarschijnlijk zelf...

De Flexlijn

De Flexlijn

Tuurlijk mag je hond aan een flexlijn lopen.Niemand zou mogen bepalen aan wat voor een lijn jij je hond vast maakt.Het loopt immers ook wel handig met zo'n kastje in je hand die je hond toch wat meer ruimte geeft.  Maar twijfel je toch? lees dan hieronder waarom je...

Giardia, een hardnekkige parasiet

Giardia, een hardnekkige parasiet

Giardia is in opmars in Nederland.Er komen steeds meer besmettingen bij en hondenbaasjes zijn nog niet goed genoeg op de hoogte van deze vervelende en zeer besmettelijke parasiet. Tijd om er een blog bericht aan te besteden. Wat is Giardia? Giardia is een eencellige...