Vijf veelgestelde vragen over wandelen met een pup

mrt 13, 2024 | Gedrag, Hondentraining, Puppy's

“Vijf meest gestelde vragen over wandelen met je pup”

Voor de eerste keer met je pup naar buiten gaan, voor sommige mensen is het gesneden koek en andere vinden het super spannend.

En zo is het eigenlijk ook bij de pups zelf. De ene pup kan niet wachten om de wereld te ontdekken en de andere pup raakt al snel overweldigd door de ruimte en de verschillende prikkels.
Hieronder bespreek ik mijn 5 meest gestelde vragen uit de puppycursus.

Vraag 1: Wat doe ik als mijn pup niet mee wil lopen?

Als eerste willen we weten waarom je pup niet graag mee wil lopen.
Want dit kan verschillende redenen hebben, zoals bijvoorbeeld:

– niet goed passend materiaal (tuig, of riem)
– niet begrijpen wat de bedoeling is
– onzekerheid, spanning, geen vertrouwen, angst
– etc

Wanneer je weet waarom, kun je daadwerkelijk een verschil gaan maken.

Maar ga je pup in ieder geval nooit dwingen om te lopen, trek je pupje niet mee, wordt niet boos, maar biedt steun, stel je eigen verwachtingen bij en kijk wat wel mogelijk is. Misschien kun je, je pup oppakken, naar een plasveldje brengen, daar even samen spelen, laten snuffelen, kijken, ontdekken of gewoon even zijn en dan weer oppakken en terug naar huis lopen.

Vraag 2: Waarom poept en plast mijn pup niet tijdens de wandeling?

Pups die bij de fokker nog niet echt veel buiten zijn geweest weten vaak gewoonweg niet wat de bedoeling is.
Hele jonge pups hebben ook nog helemaal geen controle over de blaas en i.c.m. het bovenstaande zullen ze dan buiten niet bewust ontlasten.
We zien vaak dat pups buiten te veel met de omgeving bezig zijn en daardoor ‘vergeten’ te poepen of te plassen, maar onveiligheid en onzekerheid speelt ook zeker een grote rol.

Vraag 3: Mijn pup bijt in de riem, wat doe ik daar aan?

Ook hier kunnen meerdere oorzaken achter zitten, maar de nummer 1 oorzaak is vaak toch wel overprikkeling. Aan het begin van de wandeling slaat vaak het enthousiasme over in overprikkeling en in het midden of wanneer je richting de terugweg begint is het vaak een opeenstapeling van alle indrukken wat ook kan zorgen voor overprikkeling,

Corrigeer je pupje in ieder geval niet, want een gestreste hond corrigeren maakt het gedrag vaak alleen maar erger.

Daarnaast onderdruk je het gedrag alleen maar en wordt de oorzaak niet aangepakt.

Een ijzeren ketting gebruiken werd vroeger nogal eens geadviseerd, wat in mijn ogen alleen maar zorgt dat de riem niet meer stuk gaat. Ook hiermee wordt de oorzaak niet aangepakt en los je het gedrag niet op.

Vraag 4: Mijn pup bijt in mij tijdens de wandeling, wat kan ik doen?

Ook hier geldt eigenlijk het bovenstaande, vaak is de oorzaak overprikkeling of stress.

Maar het kan ook zeker medisch zijn. Giardia kan ook zeker een rol spelen en het is daarom altijd aan te raden om medische oorzaken uit te sluiten.
Daarnaast pak je de overprikkeling aan, door je wandelingen aan te passen en eventueel een Bach Bloesem remedie te laten maken die je hond hierbij therapeutisch ondersteund.

Vraag 5: Wandelen gaat goed, behalve als ik een andere hond tegenkom.

Afstand en waardevolle beloning zijn mijn sleutelwoorden hiervoor.

Het is belangrijk dat jij als baasje weet wanneer jouw pup nog kan luisteren in de buurt van een andere hond en wanneer alle aandacht op die hond gericht is.
Dit noem ik de drempel van je hond. Voor de drempel kunnen we haar aandacht nog krijgen, over de drempel niet meer.

Onze eerste stap is dat we dus zorgen dat we altijd VOOR die drempel blijven.
En dat is in onze maatschappij al knap lastig, I know.

Maar doordat onze pup bereikbaar blijft voor ons, zal de interesse in dat hele hoge waarde voertje er ook zijn. En dat gaan we gebruiken om de aandacht van dat kleine pupje ook bij ons te houden en niet kwijt te raken.
Daarnaast kunnen we er het best voor zorgen dat we onze wandelplekken zorgvuldig uitzoeken. We gaan dus niet naar overvolle wandelgebieden wanneer we net begonnen zijn met oefenen.

Wil je hier nu meer over weten? Zorg dan dat je me blijft volgen want binnenkort start ik een minicursus “Goed socialiseren begint met doseren” en daar komt dit onderwerp ook aan bod.

Of neem contact op voor een gratis online kennismakingsgesprek van 30 minuten.
In dit gesprek luister ik met je mee en geef ik je direct een aantal toepasbare tips.

Of boek het puppy coaching pakket aan huis en ik begeleid je in 7 lessen zodat jullie weer terugkomen op het juiste pad en kunnen genieten van jullie puppy en hem op te voeden tot die stabiele, lieve en goed luisterende hond.

Voeding

Wist je dat de juiste voeding voor jouw pup ook ontzettend veel verschil kan maken?
De afgelopen maanden ben ik het meer dan eens tegengekomen dat een hond ontzettend veel baat had, bij een op maat gemaakt voedingsschema.
En omdat ik heb gezien hoe groot impact dat heeft gemaakt, heb ik me ingeschreven voor de opleiding tot integraal voedingstherapeut hond & kat.
Voor alle komende consulten en begeleidingstrajecten zal ik dit gaan toepassen, all inclusive! Dus geen extra bijkomende kosten! 

Blijf niet aanmodderen

Twijfel je of het gedrag wat jouw pup / puber / adult of senior laat zien wel ‘normaal’ is?
Blijf dan zelf niet aanmodderen. Het kan gewoon opgelost worden met de juiste begeleiding.
En bij mij houdt dat in dat we de oorzaak gaan achterhalen, deze systematisch zullen aanpakken zodat we het gehele probleem verhelpen en niet alleen een paracetamolletje erin stoppen.
Geen quick fixes, niet met twee vingers in je neus, wel met veel evalueren, kleine stappen en een hoog slagingspercentage!  

Check hier de privepakketten

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...

Puppy Blues

Puppy Blues

 "De Puppy Blues" We praten er niet veel over, maar toch is het een veelvoorkomend fenomeen.De Puppy Blues. Eindelijk is je pup daar, maar wauw het loopt allemaal toch wel heel anders dan verwacht. Je voelt je machteloos en hulpeloos en het genieten is helemaal weg....