Wilt u een bocht om mij heen maken

mrt 15, 2022 | Gedrag, Hondentaal, Hondentraining

“Wilt u een bocht om mij heen maken”

Ik ga eigenlijk nooit met twee honden tegelijk lopen. Wonder heeft ruimte nodig en met twee honden beperk ik mijn manoeuvreer mogelijkheden.
Ook het tijdstip werkte niet mee, maar soms heb je gewoon geen andere keus.
Wonder had in een tijdsbestek van enkele minuten 3 honden die ons passeerde doorstaan.
We stonden inmiddels met onze rug tegen een heg op een uitlaatstrook. Tussen anderhonds stront.

Toen er frontaal een hondeneigenaar kwam aanlopen.

Ik dacht in de eerste instantie dat hij zou afslaan, Wonder focuste zich op de hond dus ik vroeg vriendelijk “Wilt u een bocht om mij heen maken? ” 

De persoon in kwestie kon gemakkelijk oversteken en ons ruimte geven, terwijl wij in een onmogelijke positie stonden.
Helaas begon de hondeneigenaar te tieren tegen me. Ik schrok, Wonder schrok en Mylo ook. Beide vielen uit naar het duo, totaal onnodig.
Lees het hele verhaal hier 

Honden die uitvallen zijn;

Zelden agressieve honden, maar nagenoeg altijd onzekere honden die het gewoon verschrikkelijk eng vinden als een vreemde hond heel dicht bij hun in de buurt komt.
Elkaar frontaal benaderen wordt door honden die zich vrij kunnen bewegen zelden gedaan omdat het erg bedreigend is.
Honden die los lopen en enige vorm van honden ettiquette hebben opgedaan als pup/puber zullen altijd in een soort van bocht elkaar benaderen/passeren. Zo geven ze elkaar ruimte om informatie op te doen, zo geven ze aan dat er geen conflict nodig is, zo helpen ze elkaar door de ontmoeting heen.
Dit gedrag noemen we Curven

Om hulp vragen is lastig!

Het is als hondeneigenaar verschrikkelijk lastig om aan een vreemd persoon een hulpvraag te stellen. Zeker wanneer het om je hond gaat. 
Maar lieve dierenvrienden, de vraag “wil je me ruimte geven door met een bocht om me heen te lopen” heeft niets met JOUW hond te maken. 
Het heeft alles te maken met de hond van de vraagsteller.. en dan vooral om heelzijn van de hond van de vraagsteller. 

Niemand vraagt om een uitvallende hond, het is genant voor de eigenaar en vervelend voor de hond(en). Vaak doen mensen ontzettend hun best om ervoor te zorgen dat hun hond niet los gaat bij het zien van een andere hond. Ze proberen met man en macht ervoor te zorgen dat ze andere hondeneigenaren niet tot “last” zijn en hun eigen hond positieve ervaringen te geven tijdens de wandeling.
Misschien zijn ze net begonnen met trainen, misschien zijn ze al even bezig en als het dan toch weer gebeurd is dat ontzettend de-motiverend. 
Heb je een hond die uitvalt aan de lijn en wil je er graag mee aan de slag?
Ik kan je hierbij helpen

Don’t make it worse

Soms kan het echter voorkomen dat de omgevingsfactoren ervoor zorgen dat ze niet zelf kunnen uitwijken. In mijn voorbeeld had mijn hond Wonder, in een tijdsbestek van enkele minuten al 3 honden die ons passeerde doorstaan.
En stonden we inmiddels met onze rug tegen een heg op een uitlaatstrook. Tussen anderhonds stront.

Toen er frontaal een hondeneigenaar kwam aanlopen. 

Ik probeerde van ver al oogcontact te maken en uit te vogelen welke kant hij in zou lopen. Maar omdat ik aan Wonder zag dat hij dit niet zou kunnen handelen en ik geen duidelijkheid kreeg besloot ik te vragen of

“u een bochtje om mij heen wilde lopen” 

Helaas, was deze hondeneigenaar niet gedient van mijn vraag en kreeg ik een hoop geschreeuw en getier als reactie. 

Meer bewustheid

En daarom wil ik jullie vragen dit artikel te delen, deel het met iedereen die je kent. Zodat elkaar passeren doormiddel van met een bocht om elkaar heen lopen de nieuwe norm wordt. Want geloof me, je helpt er een heleboel honden en hun eigenaren mee.!

Kun jij wel wat hulp gebruiken om weer ontspannen te wandelen met je hond?
Ik help je graag!  

Toen mijn man vanuit zijn ouderlijk huis in Rha, verhuisde naar Geldrop om daar met mijn samen te gaan wonen, verhuisde Spike mee.
Ik ging van een prikkelvrije omgeving naar een drukke woonwijk en daar liepen we direct tegen het obstakel aan, trekken aan de lijn en uitvallen naar elke hond die we tegen kwamen.
En dan loop je niet met een vlinderhondje, zoals ik gewend was.

Rond dezelfde tijd was dagelijks de hondenfluisteraar Cesar Millan op TV.
Wauw, wat een charismatische en geweldige man was dat.
Het gedrag was Spike ook vertoonde, verdween als sneeuw voor de zon in een kwestie van uren.
En ik, als kersverse hondeneigenaar en partner, was natuurlijk gefocust op het laten werken van mijn nieuwe gezin.
En dus ging ik aan de slag met een slissen, het schopje in de flank, het op de rug draaien en vastpinnen van Spike op het moment dat hij ongewenst gedrag liet zien.

En het werkte! Binnen de kortste keren liepen we gewoon ‘ontspannen’ ons rondje en Spike viel eigen niet meer uit naar andere honden.
Maar ik merkte wel dat hij thuis minder vaak bij me kwam.
Als ik hem riep wel en dan mocht ik hem aaien en zo, maar niet
echt uit zichzelf.

Na verloop van tijd viel het ons op dat hoewel hij buiten nog steeds goed zijn best deed, hij binnen ander gedrag liet zien. Hij begon te grommen bij (onverwachtse) aanraking, soms te blaffen als we naar hem toe of langs hem af liepen en op een gegeven moment sloeg het zelfs over op snappen.
Natuurlijk gingen we hier als echte Cesar’s mee om, tot ik het punt bereikte dat ik mezelf niet meer veilig voelde als ik alleen thuis was met Spike.

Zelfs mijn moeder belde regelmatig even op om te checken of alles goed was en Spike me niet naar mijn strot gevlogen was.
Als oplossing zette we Spike overdag, als Wijnold was werken boven in een slaapkamer. Zo kon ik veilig door de huiskamer bewegen en hoefde ik niet te dealen met dit grote probleem.

Spike werd met de week onbetrouwbaarder en we vroegen ons af of hij wel helemaal goed was, neurologisch gezien.
Geld om hem echt goed te laten onderzoeken was er niet en om heel eerlijk te zijn hadden we ook echt geen benul.

Toen mijn eerste nichtje geboren werd, kwam er een nieuw obstakel bij.
Wij vertrouwden Spike absoluut niet met een baby. En inmiddels wilden we zelf ook wel de volgende stap gaan nemen.
We besloten een nieuw huisje te zoeken voor Spike, maar dat bleek niet te doen. Op wat dubieuze reacties na, geen succes en ook het asiel gaf aan dat ze eigenlijk geen plek hadden voor zo’n hond.

We besloten om Spike (inmiddels 4 jaar) in te laten slapen.
Toen gaf het me ontzettend veel rust. Nu huil ik nog regelmatig om de hele situatie.

Wist ik TOEN, maar wat ik NU weet.
Want deze methode, die ik uitvoerde met de kennis die ik van een TV-moment leerde, heeft niet alleen de relatie met mijn hond verpest, het heeft uiteindelijk zelfs tot zijn dood geleid en dat is iets wat ik mezelf altijd kwalijk zal blijven nemen. Ook al handelde ik toen met de kennis die ik op dat moment had en was mijn doel om het voor Spike en onszelf uiteindelijk goed, veilig en fijn te maken.

De wereld is niet zwart-wit, emoties & reacties zijn niet altijd beheersbaar, maar we kunnen ze wel beïnvloeden, we kunnen keuzes bieden en het meest ideale pad verlichten en aantrekkelijk maken.

Daarom is het voor mij zo belangrijk om met zoveel mogelijk hondenbaasjes mijn kennis te delen. Want het kan anders! Het hoeft niet zo.
Ik weet dat het je zelf ook een onbehaaglijk gevoel geeft wanneer jij je hond bang maakt of pijn doet en het is niet nodig. Je hebt ALTIJD een andere keus.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen beleving en mijn eigen gevoel.
Je hoeft het niet eens te zijn met mijn mening over Cesar Millan, maar ik hoef niet overtuigt te worden dat zijn methode in sommige gevallen wel waarde kan hebben.
Ik heb niet alle details uit de situatie met Spike opgeschreven, dat is onbegonnen werk.
Heb jij een soortgelijk probleem met jouw hond en wil je niet dezelfde fout maken als ik heb gemaakt.
Dan kan ik je doorverwijzen naar enkele fantastische gedragstherapeuten uit mijn netwerk welke door het hele land verspreid zitten. Schroom dus niet om contact op te nemen, ik stuur je met liefde de juiste richting op.

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...