Wilt u een bocht om mij heen maken

mrt 15, 2022 | Gedrag, Hondentaal, Hondentraining

“Wilt u een bocht om mij heen maken”

Ik ga eigenlijk nooit met twee honden tegelijk lopen. Wonder heeft ruimte nodig en met twee honden beperk ik mijn manoeuvreer mogelijkheden.
Ook het tijdstip werkte niet mee, maar soms heb je gewoon geen andere keus.
Wonder had in een tijdsbestek van enkele minuten 3 honden die ons passeerde doorstaan.
We stonden inmiddels met onze rug tegen een heg op een uitlaatstrook. Tussen anderhonds stront.

Toen er frontaal een hondeneigenaar kwam aanlopen.

Ik dacht in de eerste instantie dat hij zou afslaan, Wonder focuste zich op de hond dus ik vroeg vriendelijk “Wilt u een bocht om mij heen maken? ” 

De persoon in kwestie kon gemakkelijk oversteken en ons ruimte geven, terwijl wij in een onmogelijke positie stonden.
Helaas begon de hondeneigenaar te tieren tegen me. Ik schrok, Wonder schrok en Mylo ook. Beide vielen uit naar het duo, totaal onnodig.
Lees het hele verhaal hier 

Honden die uitvallen zijn;

Zelden agressieve honden, maar nagenoeg altijd onzekere honden die het gewoon verschrikkelijk eng vinden als een vreemde hond heel dicht bij hun in de buurt komt.
Elkaar frontaal benaderen wordt door honden die zich vrij kunnen bewegen zelden gedaan omdat het erg bedreigend is.
Honden die los lopen en enige vorm van honden ettiquette hebben opgedaan als pup/puber zullen altijd in een soort van bocht elkaar benaderen/passeren. Zo geven ze elkaar ruimte om informatie op te doen, zo geven ze aan dat er geen conflict nodig is, zo helpen ze elkaar door de ontmoeting heen.
Dit gedrag noemen we Curven

Om hulp vragen is lastig!

Het is als hondeneigenaar verschrikkelijk lastig om aan een vreemd persoon een hulpvraag te stellen. Zeker wanneer het om je hond gaat. 
Maar lieve dierenvrienden, de vraag “wil je me ruimte geven door met een bocht om me heen te lopen” heeft niets met JOUW hond te maken. 
Het heeft alles te maken met de hond van de vraagsteller.. en dan vooral om heelzijn van de hond van de vraagsteller. 

Niemand vraagt om een uitvallende hond, het is genant voor de eigenaar en vervelend voor de hond(en). Vaak doen mensen ontzettend hun best om ervoor te zorgen dat hun hond niet los gaat bij het zien van een andere hond. Ze proberen met man en macht ervoor te zorgen dat ze andere hondeneigenaren niet tot “last” zijn en hun eigen hond positieve ervaringen te geven tijdens de wandeling.
Misschien zijn ze net begonnen met trainen, misschien zijn ze al even bezig en als het dan toch weer gebeurd is dat ontzettend de-motiverend. 
Heb je een hond die uitvalt aan de lijn en wil je er graag mee aan de slag?
Ik kan je hierbij helpen

Don’t make it worse

Soms kan het echter voorkomen dat de omgevingsfactoren ervoor zorgen dat ze niet zelf kunnen uitwijken. In mijn voorbeeld had mijn hond Wonder, in een tijdsbestek van enkele minuten al 3 honden die ons passeerde doorstaan.
En stonden we inmiddels met onze rug tegen een heg op een uitlaatstrook. Tussen anderhonds stront.

Toen er frontaal een hondeneigenaar kwam aanlopen. 

Ik probeerde van ver al oogcontact te maken en uit te vogelen welke kant hij in zou lopen. Maar omdat ik aan Wonder zag dat hij dit niet zou kunnen handelen en ik geen duidelijkheid kreeg besloot ik te vragen of

“u een bochtje om mij heen wilde lopen” 

Helaas, was deze hondeneigenaar niet gedient van mijn vraag en kreeg ik een hoop geschreeuw en getier als reactie. 

Meer bewustheid

En daarom wil ik jullie vragen dit artikel te delen, deel het met iedereen die je kent. Zodat elkaar passeren doormiddel van met een bocht om elkaar heen lopen de nieuwe norm wordt. Want geloof me, je helpt er een heleboel honden en hun eigenaren mee.!

Kun jij wel wat hulp gebruiken om weer ontspannen te wandelen met je hond?
Ik help je graag!  

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...