“Zeg maar nee, dan krijg je er twee”
Het betekent eigenlijk dat hoe gretiger je bent, hoe minder het je zal opleveren. Maar ben je beleefd en wacht je, je beurt af, dan kan je wel eens meer krijgen dan waar je om vraagt.
Het woordje NEE, is denk ik het meest gebruikte woord wereld wijd. We leren het onze kinderen al erg jong aan en ook onze honden denken vaak de eerste week, dat hun naam NEE is.
Grappig eigenlijk, want ergens weten we wel dat ze echt niet geboren worden, met het besef wat NEE betekend.
Een jonge pup zal overigens wel vaak direct reageren op het woord NEE en vaak stoppen ze ook met hetgeen wat ze aan het doen waren. “Zie je wel, hij weet het donders goed” dat zeggen we dan.
Maar nee, lieve hondeneigenaar, dat weten ze niet. Het enige wat ze oppikken is de energie verandering van hun eigenaar. De toon van de stem, de prikkende ogen, hoge houding en frons in ons voorhoofd.
Aan onze lichaamstaal merken ze op dat er “iets”gaande is.
Het bezorgde gezicht is ook geen schuld bekenning.. Het is echt bezorgdheid omdat jij iets onvoorspelbaars doet, omdat de veilige factor verdwijnt en ze iedere vorm van conflict uit de weg willen gaan.
Grenzen en regels;
Maar dat betekent niet dat we geen regels mogen opstellen en naleven. Dat betekent niet dat onze honden geen grenzen hoeven te leren, want juist die voorspelbaarheid en consequentie is ontzettend belangrijk voor honden.
De ene keer op de bank en de andere keer niet, dat is onbegrijpbaar voor een hond. Iets mag wel of iets mag niet en die regel geldt altijd.
En je hond kunnen onderbreken vind ik persoonlijk erg belangrijk. Maar wat ik nog belangrijker vind, is dat die onderbreking positief benadrukt wordt en niet negatief.
Het positieve onderbrekingsgeluid vs NEE
Zelf ben ik gigantisch fan van het positieve onderbrekingsgeluid (Jolein van Weperen)
Het geluid gebruik je in plaats van het woord NEE of het uhuh geluid en daarmee leer je de hond niet alleen dat hij/zij iets NIET mag, maar juist ook wat hij WEL mag.
Je hond is op weg naar je schoen, die heb je niet goed opgeruimd en die ruikt naar jou en vele andere geurtjes.
Ai denk je, dat is niet de bedoeling. Je maakt het geluid, wat je volgens het filmpje hierboven hebt aangeleerd en je hond reageert direct.
YES, je biedt je hond zijn favoriete speeltje aan en gaat samen even spelen. Daarna berg je natuurlijk direct je schoenen op, weg verleiding en hallo opgeruimd huis.
NEE aanleren
Toch is er ook een diervriendelijke manier om het woord NEE aan te leren. Maar let op, je hond leert hier verder niets van. Het is een onderbreking van het moment, de kans is groot dat je hond de volgende keer alsnog het gedrag zal inzetten.
Neem een aantal brokjes (van de maaltijd) in je linker/rechter hand en in je andere hand heb je een beloning van hogere waarde. Dit kan bijvoorbeeld een stukje kaas zijn.
Steek de hand met brokjes uit en laat je hond eraan snuffelen.
Houdt dan het stukje kaas, tussen je vingers, voor de neus en lok je hond zo ver mogelijk van je uitgestoken hand weg. Terwijl je de hond weglokt zeg je NEE op een rustige, zachte en vriendelijke toon. Je kan er ook voor kiezen om “doe maar niet” te zeggen.
Wanneer je op het verst van de uitgestoken hand bent, beloon je met het stukje kaas.
Dit kan je dan steeds verder uitbouwen met verschillende voorwerpen, in verschillende situaties.
Honden generaliseren niet uit zichzelf en je zult dit soort oefeningen dus op verschillende plekken en manieren moeten oefenen.
Succes ervaringen wegen het zwaarst.
Wanneer je hiermee aan de slag gaat, maak je de oefening eerst megaaaa makkelijk.
Je wilt namelijk dat je hond succes behaald. Beloningen leveren namelijk motivatie op en een gemotiveerde hond heeft zin om zijn best te doen.
Mopperen en straffen leveren ook wat op, maar op de langere termijn niet datgene waar we een hond voor hebben genomen. Het tast de band aan met je hond en dat wil jij toch ook voorkomen?
Wil jij meer weten over dwang en drukvrij opvoeden of heb je een andere vraag?
Op maandag ochtend tussen 10.00 en 11.00 heb ik een gratis telefonisch spreekuur. Ik sta je dan graag te woord.