Zintuigelijke overbelasting

dec 19, 2021 | Gedrag, Gezondheid, Hondentaal

Dit artikel is oorspronkelijk van Kathy Kawalec en heb ik vertaald naar het Nederlands.

Fijne Feestdagen

Het is belangrijk om onze honden tijdens het feestseizoen hiervoor te beschermen want wanneer de hond geen uitlaatklep heeft om al deze overbelasting te verwerken kan dit gedragsproblemen veroorzaken.
Denk bijvoorbeeld als hyperactiviteit, (na)jagen, blaffen of zelfs gegeneraliseerde angst. 

Zintuiglijke overbelasting is wanneer de zintuigen van je hond, vooral hun geur en gehoor meer informatie opnemen dan hun hersenen kunnen verwerken. 

Wanneer hun hersenen worden overweldigd door deze input, zet dit het zenuwstelsel van de hond in de vecht-, vlucht- of bevries-/afsluitmodus.
Tekenen van een hond die lijdt aan sensorische overbelasting kunnen hyperactiviteit, hypervigilantie, moeite met wennen en ontspannen zijn.
Zoals je je kunt voorstellen, kunnen onze honden datgene wat wij mensen gezellig, of rustgevend en aangenaam vinden tijdens de feestdagen, overweldigend en stressvol vinden.

Denk hierover na:

Een hond is van nature een geur meester. Honden kunnen tot 10.000 keer beter ruiken dan een mens vanwege hun unieke neus- en hersen configuratie. Een hondenneus heeft twee verschillende ingangen om geur te verwerken, een om te ademen en een om te ruiken. En de olfactorische cortex van hun hersenen is ongeveer 40 keer groter dan die van jou, waardoor ze specialisten in geur zijn.

Honden kunnen emoties als verdrietig of blij ruiken, kunnen identificeren of iemand zwanger is en kunnen zelfs een lage bloedsuikerspiegel en kankercellen ruiken.

Stel je voor hoe overweldigend onze favoriete feest geuren zijn voor een hond! En hoe zit het met het gehoor van honden?

Honden kunnen geluiden horen die vier keer verder weg zijn dan wij, ze horen geluiden met een hogere frequentie en ze kunnen geluiden gemakkelijk onderscheiden .
Ze weten dat het JOUW auto is, zelfs als de buurman exact hetzelfde model heeft. Ze kunnen de exacte locatie van een geluid nauwkeuriger en van verder weg dan ons lokaliseren vanwege de mobiliteit van het oor en een veel langere gehoorgang.

Oké, dus nu kunnen we begrijpen waarom honden zintuiglijke overbelasting kunnen ervaren rond de feestdagen!

Zoveel geuren, geluiden en veranderingen in hun omgeving … en voor gevoelige honden die gemakkelijk opgewonden, over-enthousiast, reactief, angstig zijn?

Nou, het is gewoon te veel.

Als je met een gevoelige hond samenwoont, is het de moeite waard om de dingen tijdens de feestdagen veilig, kalm en rustig te houden.

Hier zijn een paar punten waar je tijdens de feestdagen rekening mee kan houden om het voor iedereen fijn te houden, inclusief de hond:

  • Geen geurkaarsen, geen zwaailichten, geen zoemende motoren…
  • Gebruik ongeparfumeerde schoonmaakmiddelen, pas op voor storende muziek en geluiden.
  • Maak verstandige keuzes met wie en hoeveel bezoekers…
  • Zorg ervoor dat je hond een veilige plek heeft om zich terug te trekken, en werk samen met het gezin een plan uit wat ervoor zorgt dat de feestdagen ook voor je hond leuk zijn en blijven.

 

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...