Giardia, een hardnekkige parasiet

mei 27, 2021 | Gezondheid

Giardia is in opmars in Nederland.
Er komen steeds meer besmettingen bij en hondenbaasjes zijn nog niet goed genoeg op de hoogte van deze vervelende en zeer besmettelijke parasiet. Tijd om er een blog bericht aan te besteden.

Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige parasiet die zich graag in het 𝐦𝐚𝐚𝐠𝐝𝐚𝐫𝐦 𝐤𝐚𝐧𝐚𝐚𝐥 van je hond nestelt. Giardia is een 𝐳𝐨ö𝐧𝐨𝐬𝐞 dat wil zeggen dat het overdraagbaar is naar mensen.
Dus ook jij kan hier zeker ongemakken van ondervinden!

Daarnaast is Giardia één van de moelijkste parasieten om vanaf te komen, dit komt omdat honden heel snel besmet worden en niet alle honden laten symptomen zien.

De Giardia parasiet bevindt zich in de ontlasting van de hond maar kan heel gemakkelijk een hele omgeving besmetten.

 

Meestal wordt de parasiet overgedragen door contact met de ontlasting van een besmette hond, maar het kan ook door besmet water te drinken of van straat te eten.
Maar als je hond over een besmet veld loopt, de parasiet aan de poten krijgt en daarna zijn poten aflikt kan hij zo ook besmet raken.

Eenmaal in de darmen vermenigvuldigd  de parasiet zich razend snel.  Omdat je hond de parasiet zelf ook weer uit poept, kan hij vanaf dat moment ook andere honden (dieren/mensen) besmetten.

De meestvoorkomende symptomen?

De meest voorkomende symptomen zijn; (hardnekkige) diarree, bloed bij de ontlasting en slijmende ontlasting. In sommige gevallen zijn honden iets slomer en verliezen ze gewicht.
Er kunnen ook veranderingen in het gedrag voorkomen. Logisch, want je hond heeft vaak last van de buik en voelt zich niet fit.
Maar, het hoeft niet. Het komt zelfs vaker voor dat honden geen symptomen laten zien dan wel.

Twijfel je of jouw hond Giardia heeft?

Vang ontlasting op, van minimaal 3 dagen en breng het asap naar de DA.
De parasiet kan veel schade aanrichten in het maag darm kanaal dus belangrijk om snel stappen te zetten.
Zij zullen doormiddel van een SNAP test kunnen aantonen of jouw hond wel of geen Giardia heeft.  Je kan ook vragen of ze het willen opsturen naar het Laboratorium, hier zitten vaak iets hogere kosten aan, maar is meestel wel naukeuriger dan een SNAP test. Indien je hond de parasiet met zich meedraagt zal hij een meerdaagse kuur voorgeschreven krijgen.

ALERT ALERT (!!)  ga zo snel mogelijk je hele huis ontsmetten. Alles! van banken tot kleding en van tapijt tot hondenmand.
Anders is de kans op herbesmetting erg groot.  Was alles op minimaal 60 graden en  was je hond met goede hondenshampoo en voorzie ook je andere huisdieren van een wasbeurt. Kook de waterbakken uit met heet water en was veelvuldig je handen.

Wanneer de kuur is afgemaakt, laat je hond dan nogmaals checken op Giardia. Zo weet je zeker dat je hond schoon is!
Heeft jouw hond Giardia gehad en/of heb je nog aanvullingen op dit artikel? Dan hoor ik het graag.

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...