Niemand zou mogen bepalen aan wat voor een lijn jij je hond vast maakt.
Het loopt immers ook wel handig met zo’n kastje in je hand die je hond toch wat meer ruimte geeft. Maar twijfel je toch? lees dan hieronder waarom je het niet zou doen.
Wandelen zonder aan de lijn te trekken
Wat is het toch heerlijk om met je hond buiten te zijn. Samen genieten van de omgeving, even ontspanning voor beide in een prachtige natuur. In het bos, op de hei of het park. Maar ook in een woonwijk kan het echt wel fijn wandelen zijn. Tenminste als je niet meegesleurd wordt door je hond.
Ook kleine hondjes kunnen wandelen zonder aan de lijn te trekken
Je zou het misschien niet geloven maar het is echt waar. Ook kleine hondjes kan je prima leren om niet te trekken aan de lijn.
Alle honden kun je leren om met een ontspannen lijn te wandelen.
Ideaal is het om je hond als pup zijnde direct het gewenste gedrag aan te leren en hem/haar de kans niet geven om te trekken. Maar dat is natuurlijk niet altijd haalbaar.
Maar met consequent zijn, duidelijke regels en altijd hetzelfde reageren zonder boos te worden of te corrigeren kan je vaak nogal snel goede resultaten boeken.
Spanning op de lijn =
De twee meest gebruikte manieren om je hond het trekken aan de lijn AF te leren is stilstaan of omdraaien wanneer er spanning op de lijn staat.
Wanneer deze spanning dan van de lijn af gaat (de lijn hangt in een boogje) loop je door. Er zijn natuurlijk ook variaties hierop, maar daar ga ik nu niet op in.
We leren onze hond op deze manier dan spanning op de lijn (het trekken aan de lijn) hem niet opleverd wat wij graag wil (ergens naar toe gaan). Maar wanneer er geen spanning op de lijn is (de lijn hangt in een boog) hij wel bij de plaats van bestemming komt.
De ene hond heeft dit sneller door dan de ander, maar ga ervan uit dat je een behoorlijk lange adem moet hebben voordat dit gedrag weer afgeleerd is. Maar goed, daar gaat dit artikel niet over.
Het gaat over de flexlijn
Je voelt hem vast al wel aankomen.
op een flexlijn (die niet op slot zit) staat altijd spanning. Dt komt door het automatisch oprollen van dat ding.
Super handig in de wijk, je klungelt niet zo met een lange lijn, maar voor het aanleren van beschaafd wandelen is het niet zo handig.
En dan hoor ik je zeggen “dan zet ik dat ding toch op slot” maar dan vraag ik jou “wat voor meerwaarde heeft het dan”
Stel je voor jouw pup, nieuwe hond die net een behoorlijke klap heeft gehad van de verhuizing. Die nog overal aan moet wennen, ook aan jou, de omgeving, de nieuwe situatie heeft net lekker gesnuffeld en merkt dat jij een eind door bent gelopen.
Je hond trekt een sprintje en rent je voorbij, jij was daar niet op voorbereid en je nieuwe hondenkind trekt zo die behuizing uit je handen.
Dat ding klettert achter je hond aan, die daar natuurlijk vreselijk van schrikt.
Moet ik nog verder gaan?
Natuurlijk hoeft dat niet te gebeuren, maar het is wel realistisch.
En is het dan zo dat je zo’n flexlijn echt nooit kan gebruiken?
Nee, tuurlijk wel. Maar wellicht is het wel handig om te wachten tot je hond simpelweg niet trekt.
En dan is het echt niet erg dat je dat ding af en toe eraan knipt.
Nog enkele waarom niet-tjes
- Is de stopknop ingedrukt terwijl de lijn op volle lengte is, dan kan de hond zonder blikken of blozen de weg op rennen en zichzelf en het verkeer in gevaar brengen.
- Het kastje in de hand is zwaar (zeker bij de grote uitvoeringen) en een handje vol.
- Als het uit de hand glipt, dan schiet het kastje naar de hond toe en kan een schrikreactie opleveren of tegen de hond aan schieten en pijn veroorzaken. Knapt de lijn of begeeft de musketon het, dan kan de lijn terugschieten richting de gebruiker en letsel veroorzaken.
- De lijnen van kleine uitvoeringen zijn van dun nylon. Als deze om de poten of andere delen van het lijf van de hond gedraaid worden, dan kan afknelling plaatsvinden of kunnen er wondjes ontstaan. Ook bij de gebruiker kan de snijdende lijn brandwonden veroorzaken of kan de lijn afknellen indien deze om hand, vingers of benen gedraaid is.
- Loopt de hond door de bosjes, dan kan de lijn om takken of bomen vast komen te zitten.
- Indien gebruikers elkaar tegenkomen, waarvan beide honden aan een flexlijn lopen en gaan spelen met elkaar, kan men een nieuwe versie van Chinees vlechten uitproberen als de lijnen in elkaar gewikkeld raken.