Speurworkshop met Mylo

feb 17, 2022 | Hondentraining

Een speurworkshop door Marloes van E-hondenschool.nl
Samen met Mylo heb ik vandaag weer eens een speurworkshop gevolgt bij collega en vriendin
Marloes. 

Speuren met een Beagle

Wil je een leuke, laagdrempelige activiteit met je hond? Dan zijn de speurlessen van e-hondenschool.nl echt een aandrader. Marloes neemt je in een prachtige omgeving mee en laat je op een sympatieke manier kennismaken met het recreatie speuren. Een echte aanrader!

Speuren met een Beagle lijkt kat in het bakkie, maar in het geval van Mylo is het toch niet zo gemakkelijk als ik vooraf gedacht had. 
Want voer zoeken, daar is hij een kei in, maar in iets anders dan voer, heeft Mylo toch weinig interesse. 

Gelukkig geeft Marloes niet zo snel op, ik wilde al eerder de handdoek in de ring gooien, maar met wat extra motivatie en de stapjes wat kleiner te maken konden we Mylo toch wat motiveren. 

Je eigen hond is een blinde vlek.

En dat klopt. Waar ik bij honden van mijn cursisten engelengeduld heb, is dat bij mijn eigen honden dus eigenlijk niet echt het geval. 
En dan bedoel ik niet dat ik na 5 minuten opgeef, boos wordt en er de brui aan geef, maar licht geirriteerd kan ik zeker wel worden (oops) 

Speuren, de neus van onze hond

Als er iets geavanceerd is, is het de hondenneus wel. Waar wij mensen maar vijf miljoen receptoren hebben in de neusheeft een hond er maar liefst 220 miljoen. 
En dan vinden wij het gek dat honden buiten afgeleid worden.  Maar als je, je bedenkt dat al die receptoren verschillende geuren op kunnen pikken, geuren die al enkele dagen oud zijn, nieuwe geuren, geuren onder de grond, geuren die ver weg zijn. 
Dan vraag ik me eigenlijk af, hoe kunnen die honden zo gefocust blijven. Hoe kan het dat onze hond ons hoort op grote afstand terwijl hij bezig is met geuren op te speuren. En niet alleen ons horen, maar dan ook nog reageren en zichzelf los te maken van al die prikkels. 
Natuurlijk moet er wel iets tegenover staan als ze dan terug komen. Een lekker stukje kaas of worst bijvoorbeeld.

Een mooie video waarop nogmaals duidelijk gemaakt wordt hoe speciaal die neus eigenlijk is. 
https://youtu.be/Gf4k0VgCQjg

Afgeleid

Mylo werdt dus tijdens de workshop nog wel eens afgeleid, wat natuurlijk helemaal niet erg is. Maar we merkte tijdens de eerst les ook dat hij vrij snel gedemotiveerd raakte wanneer het hem niet direct lukte. We zijn dus de afstand kleiner en makkelijker gaan maken en sloten de les af met een blije hond. 
Hier kunnen we de komende tijd dus lekker mee aan de slag gaan, want we vonden het beide voor herhaling vatbaar. 

Marloes komt ook regelmatig een workshop geven op mijn locatie in Mierlo
Wil jij daar meer over weten? Stuur me dan gerust vrijblijvend een berichtje.

 

 

Recente blogposts

Onderstimulatie bij honden

Onderstimulatie bij honden

 "Onder stimulatie bij honden" We praten over onder stimulatie bij honden wanneer we de hond te weinig fysiek en mentaal uitdagen en het een negatief effect heeft op zijn/haar ontwikkeling.  Net zoals mensen hebben honden stimulatie en beweging nodig om ze zowel...

Barriere Frustratie bij honden

Barriere Frustratie bij honden

 "Barrière Frustratie " Honden kunnen barriere frustratie ontwikkelen wanneer 'iets' hen ervan weerhoud om interactie te hebben met een bepaalde prikkel in de omgeving.Voorbeelden kunnen zijn; de riem, een hek, schutting, raam, kennel etc. Wanneer er naast die...

Omgevingsreactiviteit

Omgevingsreactiviteit

"Omgevingsreactiviteit " Jezebel vindt het ongelooflijk moeilijk om in de drukke wijk te wandelen. Vanaf pup af aan merkte ik dat ik extra gedoseerd prikkels moest toevoegen in onze directe wandelomgeving. En hoewel het discutabel is of ik er misschien te voorzichtig...