Aangenaam! Ik ben Claire

Samen met mijn man en zoon woon ik in Mierlo en genieten wij van onze drie fantastische honden. 
Daarnaast ben ik medeoprichter van KIDDOG het kind-hond programma en geef ik samen met Marloes van E-hondenschool onze puppy 2.0 cursus. 

Hoewel ik als tiener al wist dat ik ‘later’ iets met honden wilde doen, ben ik pas in 2019 op 35 jarige leeftijd terug de schoolbanken ingegaan. Na een flinke burnout waarin duidelijk was geworden dat ik absoluut niet gelukkig was in de huidige situatie. 

Terug in de schoolbanken

Ondertussen heb ik al heel wat scholing gevolgd en mijn diploma tot kynologisch instructeur behaald. Ik ben rustig begonnen met het geven van privélessen en gaan zoeken naar wat bij mij past en wat niet. Na lang twijfelen over waar ik de opleiding tot gedragstherapeut wilde gaan volgen ben ik daar ook eindelijk over uit. Ik start in 2022 met de opleiding bij Annorlunda.

Mijn trainingsmethode heeft haar basis uit het Luisteren is Leuk! van Jolein van Weperen, Haar ontwikkeling Luisteren is leuk! is niet alleen hond en mens vriendelijk, het werkt! Het vindt de oorsprong uit het Premack Principe.

Wetenschapper en Emeritus hoogleraar psychologie ontdekte bij apen dat zijn een minder aantrekkelijke activiteit wilde uitvoeren om bij een aantrekkelijke activiteit te komen.
Premack veronderstelde dat dit principe bij elke “dier” soort het geval zou zijn, En onze ervaring leert, dat dit klopt.
“Als je, je bord leeg eet, dan krijg je een toetje”

Stukje uit Jolein van Weperen Luisteren is leuk professioneel variëren 

Het premack-principe haalt het conflict uit de hondentraining omdat je leert hoe je sturing geeft aan je hond. Snuffelen is zelfbelonend gedrag.
Door nee te zeggen of je hond weg te trekken bereik je niet het gedrag wat je graag wil zien. Met bijvoorbeeld een contact oefening of impulscontrole wel. Contact en zelfbeheersing zijn basisvaardigheden voor de hond om hem te kunnen leren wat we van hem willen. Dit pakken ze vaak sneller op dan het geven van een commando.
Zelfbeheersing is een van de manieren om een betrokken hond te krijgen. Heb jij bijvoorbeeld een hond die altijd met de neus over de grond loopt zonder aandacht voor jou? Dan kun je in plaats van te mopperen het Premack-Principe inzetten en een ’touch’  vragen of je wacht op oogcontact en wanneer hij het gewenste gedrag laat zien, mag hij gaan snuffelen als beloning.

Elke hond is uniek, niet alleen qua uiterlijk en karakter maar ook op de manier waar hij/zij reageert op een prikkel.
Deze reactie is afhankelijk van de motivatie van de hond. De motivatie wordt mede bepaald door genetische aanleg, het karakter en ervaringen die voorheen zijn opgedaan, maar kunnen per moment ook sterk verschillen wanneer emoties mee spelen.
In mijn beleving is een hond nooit ‘ stout’, maar (natuurlijk)gedrag kan in sommige gevallen voor ons wel degelijk ongewenst zijn.
Tijdens de trainingen kijk ik naar het gedrag en probeer ik uit te vogelen waarom de hond het gedrag laat zien.
Wanneer ik dat weet en ik weet wat de drijfveren zijn van jou hond kan ik de training daarop afstemmen.

Ongewenst gedrag

Vaak is het voor ons ongewenste gedrag, voor een hond heel natuurlijk gedrag. Het is daarom van belang om voor aanschaf van een hond te kijken naar je eigen verwachtingen en verlangen. Wil je hond actieve hond, een hond om mee te werken of een gezelschapshond. Moet de hond vooral waaks zijn, of is dat juist ongewenst? Verdiep je in het ras van de hond, waar zijn ze voor gefokt? Neem contact op met verschillende fokkers, vraag of je vooraf kennis kan komen maken met de ouder dieren en vraag wat de verwachtingen en verlangen zijn van de hond. Waar maak je ze blij mee, wat hebben ze nodig en wees realistisch bij het maken van een keuze.

Honden die ongewenst gedrag vertonen, zoals uitvallen, trekken aan de lijn, sloopgedrag, verlatingsangst, etc. zijn gelukkig ook te helpen.
Doormiddel van bijvoorbeeld BAT (behaviour adjustment training wat we gebruiken bij het uitvallen op straat) buigen we het ongewenste gedrag om tot gewenst gedrag. Ook dit werkt via hetzelfde dwang en drukvrije principe. We coachen de omgevingsaspecten en de context op zo’n manier dat de keuze om het gewenste gedrag te laten zien het meest voor de hand ligt.
We maken de stapjes zo klein, dat de hond altijd succes heeft en de motivatie om het gewenste gedrag te laten zien steeds groter en groter wordt.

 

“Hieronder vertel ik je graag wat over mijn honden”

Mijn honden

Hiernaast zie je mijn drie eigen honden. Buffy (Labrador) Wonder (black&tan) en Mylo (Beagle).
Wonder en Mylo zijn beide herplaatsers, Wonder komt uit Roemenie en Mylo uit Limburg. Het zijn alle twee ontzettende schatten, maar hebben beide ook zo hun gedragsuitdagingen. 

Zo is Mylo bijvoorbeeld geobsedeerd door voer en moet ik er echt voor waken dat hij niet over zijn grenzen gaat om toch dat brokje te pakken. Hij heeft NUL socialisatie gehad en in nieuwe situaties is hij echt heel onzeker of bang. Toch zou hij voor een brokje alles doen en dat kan gevaarlijk zijn voor zijn welzijn. 

Wonder vind alles buiten spannend (nu gaat het inmiddels steeds beter, maar daar zitten wel jaren van training in). 
Wonder is ook helemaal niet gericht op voer, dus om hem te belonen is af en toe best lastig. Je leert wel heel creatief te zijn, wat natuurlijk ook heel leuk is. 

Mijn Kernwaarden

Moderne, welzijnsbewuste en stapsgewijze training.
Geen aversieve hulpmiddelen, fysieke correcties of dwang. 
Met oog en oor voor de klant, geef ik les op maat.

Creatief

Ik vind het ontzettend leuk om mijn best te doen en oefeningen zo creatief mogelijk aan te bieden.
En daag mijn cursisten uit om hetzelfde te doen.

Welzijnsbewust

Voelen jullie je op je gemak? Zijn jullie lichamelijk en geestelijk in staat om een oefening uit te voeren? Bij mij hebben jullie ook een stem.

Afgestemd op jullie

Ik geef les op niveau en we bespreken regelmatig de voortgang. Zijn er doelen die moeten worden bijgeschaafd of toegevoegd? Dan is dat mogelijk