Puppy in huis #07

feb 11, 2021 | Puppy's

” in dit zevende deel van de reeks gaan we het hebben over mondjes, tandjes en het bijten van je nieuwe pup.
Wat is een bijtrem en hoe leer je die aan”

Puppy’s verkennen hun omgeving met hun bek. Ze proeven, knabbelen en bijten om te kijken wat het is en of ze er iets mee kunnen (eetbaar misschien?) Ze pakken hun speeltje stevig vast tussen hun tandjes en als daar toevallig een stukje vinger tussen zit kan dat behoorlijk zeer doen.

Eerst iets over de tandjes:

Puppy’s worden zonder tanden geboren, in de weken na de geboorte komt eerst het melkgebit door. Dit zijn kleine, scherpe tandjes die doorkomen rond de tijd dat er wordt afgespeend. De tandjes doen de teef pijn tijdens het drinken wat ervoor zorgt dat ze het drinken korter en minder vaak toestaat. Daarnaast zullen de tandjes ervoor gaan zorgen dat je pup leert dat hij niet te hard mag bijten.
Tussen de 3 en de 7 maanden gaat je pup nog een keer wisselen, het volwassengebit komt door welke aanzienlijk minder scherp is dan het melkgebit.

Als je pup gaat wisselen kunnen ze daar een beetje last van hebben. Het kopje kan gevoelig zijn, de oortjes kunnen gaan hangen en je kan bloedvlekjes vinden.
Ook komt het voor dat je pup eventjes niet zo fit is en diarree heeft.
Je kan je pup helpen door extra veel kauwspeelgoed aan te bieden en dit eventjes in de vriezer te stoppen.
Ook bevroren fruit zoals banaan kan je goed gebruiken tijdens het wisselen.
Het geeft verlichtig en je pup is even bezig.

Speel in deze periode ook wat voorzichtiger, let bijvoorbeeld op bij het sjorren dat je niet te hard trekt.

Bijten & een bijtrem aanleren?

De nummer 1 vraag tijdens de lessen is “hoe kan ik het bijten van mijn pup afleren”
Mijn antwoord komt dan ook altijd oververwachts als ik zeg “niet”.

Je pup heeft in het nest van zijn broertjes en zusjes al geleerd dat hard bijten niet de bedoeling is. Maar eenmaal bij jou thuis gekomen moet dat natuurlijk opnieuw getest worden.

Je pup moet leren met hoeveel kracht ze kunnen en mogen bijten. Omdat ze met hun kleine bekje nog niet de kracht hebben om flink door te bijten, geven die scherpe mesjes wel een signaal bij de ontvanger door die daarop weer reageert.
Die reactie is belangrijk, want daar gaat je pup van leren. 

Wanneer een pup een broertje te hard bijt, stopt het spel. Het broertje loopt weg of geeft een andere reactie.
Je nieuwe pup heeft dus baat aan grenzen en regels. Ben ook consequent en duidelijk met het aangeven van die grens.
Je kan een zelfde soort reactie geven door het spel/aandacht de staken, weg te lopen en eventueel een vocale reactie te geven met AU of AI. 

Bijtrem aanleren in stappen:

Deel het bijtgedrag in vier categorien in. Waarvan 4 heel hard is en 1 het zachts. (zie schema hieronder)

Jouw reactie op het bijten is altijd hetzelfde. Je reageert met hetzelfde woord, op dezelfde toon en hetzelfde volume, altijd en overal. Dit geldt voor elke categorie. 

Zorg ervoor dat je overal speelgoed hebt liggen waar je snel bij kan. Het speelgoed moet je samen kunnen vasthouden zonder dat het bekje te dicht bij je hand komt. 

De eerste 5 dagen ga je alleen reageren op beten uit categorie 4. Je zegt op een normale toon AU, het spel stopt, je loopt weg bij je pup zonder verder iets te zeggen of hem aan te kijken. 
Wanneer je tijdens die 5 dagen beten uit een andere categorie voelt, ruil je, je lijf met een speeltje. 

Na die 5 dagen zal je merken dat die niveau 4 beten weinig meer voor komen en is het tijd om je te gaan richten op de beten uit categorie 3. 
Je reageert precies hetzelfde als hiervoor. De toon en volume waarop je AU zegt is hetzelfde en het spel stop, je loopt weg zonder verder iets te zeggen of je pup aan te kijken. 
Na 10 dagen kun je overgaan op niveau 2 beten tot je pup alleen nog maar zachtjes bijt. 

Waarom leren we het bijten niet af:

Honden hebben niet veel “gereedschap” om mee te werken. Hun poten en bek en daar houd het mee op. Het aanleren van een bijtre m, kan je vergelijken met het aanleren van een extra vaardigheid met hun bek. 
Wanneer nood aan de man is, bijvoorbeeld door schrikken of door pijn kan een hond bijten, dit is normaal hondengedrag.

Omdat we de hond die verfijnde vaardigheid hebben aangeleerd heb je een soort van safety guard aan gebracht, ze weten namelijk hoe hard ze ergens in mogen bijten. 

Wat zou je echt niet moeten doen:

Leren zou nooit pijn mogen doen. Het toedienen van pijn is dan ook geen oplossing, net zoals het dichtknijpen van de snuit of de pup op de grond pinnen. 
Ze leren zo immers niet wat ze wel moeten doen en door de angst en pijn leren eigenlijk alleen bang van je te zijn en niet meer bij je in de buurt te komen. 

Overprikkeling

We praten over “overprikkeling” wanneer de pup aan teveel indrukken in één keer is blootgesteld en niet meer weet hoe dat hij er mee om moet gaan. 
Dus bijvoorbeeld, je loopt voor de eerste keer in het bos en je pup ontmoet een andere hond. Daarna komen er nog twee andere honden bij en hoewel het spel heel leuk gaat, gaat je pup ineens heel druk gedrag laten zien. Meestal gepaard met grommen, bijten en heel hard rond rennen. 
En hoewel een oververmoeide pup ook soortgelijk gedrag kan laten zien, zit hier toch wel wat verschil in. 

Belangrijk is om je socialisatie te doseren. Bescherm je pup tegen teveel prikkels en las voldoende rust momenten in om alle indrukken te laten inwerken en verwerken. 
Doe ook eens een dag helemaal niets, zodat je pup ook leert “niets” doen. 

Volgende keer

Gaan we het hebben over bezitsagressie, hoe ontstaat dat, hoe ga je ermee om en wat als je pup iets heeft wat hij niet mag hebben.

 

Deze blog is geschreven door KynoCoach Claire. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de onderstaande knoppen is wel toegestaan.

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...