“Vandaag wil ik een begin maken aan een blogreeks speciaal voor mensen die aan het twijfelen zijn of ze een pup moeten aanschaffen of niet, voor nieuwe puppy eigenaren of voor puppy eigenaren die tegen ongewenst gedrag aan lopen en niet goed weten hoe ze het kunnen ombuigen”.
Belangrijk om te onthouden is dat er meerdere wegen naar Rome leiden, er is geen één pup hetzelfde en er zijn ook geen vaste oplossingen voor ongewenst gedrag.
Het kan dus heel goed zijn dat de beschreven oplossingen geen of weinig veranderingen aanbrengen aan het gedrag van je pup.
Probeer ook niet van alles door elkaar heen, ben consequent in je reacties en houdt het ook een langere tijd vol. Twijfel je over het gedrag van je pup en weet je eigenlijk niet zo goed wat je moet doen?
Neem dan contact op via dit formulier en kijken we samen naar wat ik eventueel voor je kan betekenen.
Wat heeft een hond nodig?
Een hond leeft gemiddeld 10-12 jaar, maar het kan ook best voorkomen dat hij 16 of ouder wordt. Bij de meeste rassen kun je in de rasbeschrijving een gemiddeld vinden, maar natuurlijk zegt dat uiteindelijk niets over de door jou aangeschafte hond.
Wel is het belangrijk om erbij stil te staan dat je dus in ieder geval +/- 15 jaar moet vastleggen aan de zorg van je hond;
* Dit houdt in 3-4 keer per dag een wandeling, ook door regen, sneeuw en storm.
* Een opvang regelen voor als je een lange dag weg moet en je hond kan niet mee.
* Het is niet oké om je hond dagelijks 8 uur alleen te laten, dus als je en je partner fulltime werken moet je een uitlaatservice of oppas inschakelen. Daarnaast moet het alleen thuis blijven rustig opgebouwd worden en heb je ook kans dat jou hond alsnog verlatingsangst ontwikkeld en het zijn welzijn bedreigd omdat hij continu stress ervaart wanneer je niet thuis bent.
Dit is natuurlijk heel cru en hard, maar wel de realiteit en om daar goed over na te denken vóór de aanschaf van een pup/hond is echt heel verstandig.
* Vakanties zijn ook een stuk minder vanzelfsprekend. Kan de hond niet mee, dan moet je aan een pension of oppas denken. Er zijn honden die dood ongelukkig zijn op een camping, die zich ongemakkelijk voelen en daardoor ongewenst gedrag kunnen ontwikkelen. Sommige honden worden wagenziek, maar je hond kan bijvoorbeeld ook weglopen of kwijtraken. Een GPS tracker is daarom altijd aan te raden als je op een nieuwe, vreemde plek gaat wandelen.
* Haren, stof, zand, ongedierte, geuren, ontlasting, modder. Bye bye schoon en steriel huis. Bereid je voor op dagelijks stofzuigen en dweilen en haarloos krijg je het nooit!
Dit zijn pas enkele dingen om over na te denken vóór je een pup/hond aanschaft.
Er komt nog opvoeding bij, training, liefde, aandacht, spelen, uitdaging, (vacht)verzorging, dierenarts bezoeken, materialen, voeding, tijd, ect…
Maar wat een hond boven alles nodig heeft is een warme, liefdevolle, veilige, stabiele plek. Het mogen uitoefenen van natuurlijke gedrag, de mogelijkheid om te kunnen communiceren met zijn gezin en dagelijks sociaal contact.
De knoop is doorgehakt, wat nu?
Als je hebt besloten dat een hond binnen jou gezin en levenstijl past dan is het nu tijd om je te gaan verdiepen in de verschillende rassen.
Ik ben van mening dat het nu niet het moment is om op marktplaats te gaan struinen. De vraag naar pups en honden is zo hoog dat er door honden handelaren massaal uit Oost Europa honden zijn geimporteerd, allemaal in erbarmelijke omstandigheden en naast het feit dat je dit soort activiteiten uberhaupt niet in stand wil houden, hebben de pups vaak gigantische gezondheidsproblemen en gedrags issues.
Kies een aantal rassen waar je blij van word, neem contact op met verschillende fokkers en vraag informatie over het ras. Welke ras eigenschappen hebben ze (is het een herder, bewaker, jager oid), wat is (ongewenst) gedrag wat regelmatig voorkomt (najagen, blaffen, waaks, overmatig kwijlen), wat heeft de hond qua uitdaging nodig ( kom je weg met 1 keer per dag een lange wandeling of moet er echt mee gewerkt worden)
Welke gezondheidsproblemen komen er voor in het ras (HD, oogziektes etc)
Doe dus goed je huiswerk of laat je begeleiden tijdens de zoektocht naar een pup/hond door een professional.
Kies voor een verantwoorde fokker ondanks dat je dan waarschijnlijk je pup volgende week nog niet kan ophalen!
Vraag ook altijd naar de testen van de ouder dieren (in België is het verplicht om de ouders op erfelijke ziekten te laten testen voordat er een nest gefokt wordt, ook door particulieren)
Kan of wil de fokker die niet voorleggen, bedank dan vriendelijk en bescherm jezelf tegen hoge kosten en verdriet
EXTRA TIP:
Heb je in de buurt honden van het door jou uitgekozen ras wonen? Vraag dan eens aan de eigenaar of je een keer mee mag wandelen of misschien kan je een keer oppassen? Zo leer je het ras nog beter kennen en kun je beter beoordelen of het ras bij je past.
Volgende keer
Waar moet je op letten als je kennis gaat maken bij een fokker?. Wat zijn de voordelen om gebruik te maken van begeleidingstrajecten? Hoe maak je, je huis puppy proof? en wat heb je allemaal nodig wanneer je de pup gaat ophalen?