Puppy in huis #02

jan 27, 2021 | Puppy's

“Dit het het tweede deel uit de blogreeks Puppy in huis. Speciaal voor de (toekomstige) puppy eigenaar ga ik de komende tijd bloggen over alles waar je als kersverse hondenbaasje tegenaan kan lopen. In deze blog heb ik het o.a. over de verschillende verkoopkanalen, hoe je een goede fokker herkent en een puppy proof huis.”.

Aankoopbegeleiding

Het is heel goed om vooraf te bepalen of je gebuik wil maken van een begeleidingstraject.
Natuurlijk hoeft dit niet, maar wanneer je bijvoorbeeld voor de eerste keer een hond gaat aanschaffen, of misschien voor een heel populair ras hebt gekozen waar ook heel veel mis mee kan gaan, kan het heel waardevol zijn om je te laten begeleiden door een gedragstherapeut of hondentrainer.
Wil je weten hoe ik je kan ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Verkoopkanalen

Het is eigenlijk teleurstellend dat we praten over verkoopkanalen als het gaat over de aanschaf van een dier. Helaas is dierenhandel een hele lucratieve business, die nog eens extra tot bloei is gekomen in de corona tijd. Vraag overstijgd het aanbod, verandwoorde fokkers geven niet thuis en handelaren overal ter wereld importeren kisten vol pups die voor woekerprijzen verkocht worden. Het is je niet voor te stellen maar ik heb eens een dag op marktplaats gezeten en ik zag letterlijk de prijzen per uur om hoog gaan. 

Welke verkopers / verkoopkanalen zijn er:
– De (verantwoorde) fokker, welke vaak te vinden is op de website van RvB of welke aangesloten is bij de desbetreffende rasvereniging. Dit hoeft overigens niet er zijn zeker ook fokkers die zonder officiele stamboom fokken, maar die wel testen kunnen voorleggen en een stamboom bij houden.
– De handelaar, die pups op koopt in Oostblok landen en ze hier door verkoopt.
– Het privé nestje, gepland en ongeland.
– De broodfokker, vaak verschillende rassen, honden leven in erbarmelijke omgeving, worden slecht verzorgd en teven werpen het ene na het andere nest.
– Pups van de boerderie, gaat meestal om werkhonden of om een eenmalig nestje voor de leuk.
– Stichting / asiel
Over de broodfok & de buitenlandse hond schrijf ik in een later artikel meer. 

Waar moet je op letten als je kennis gaat maken bij een fokker?

Wat mij betreft zijn er twee dingen heel erg belangrijk. 1) dat de fokker testuitslagen kan voorleggen, dus dat je zeker weet dat de ouderdieren op de meest voorkomende erfelijke aandoeningen negatief is getest.
2) Dat de fokker selectief is bij wie hij de pups plaatst.

Natuurlijk kies je ook een fokker waarbij je een goed gevoel hebt en kan afstand ook een rol spelen. Maar uit professioneel oogpunt (de ellende die ik al gezien heb ik mijn korte carriere) onderscheid je daarmee het kaf van het koren.
Is alles positief en heb je een pup uitgekozen/toegewezen gekregen, vergeet dan niet af te spreken wanneer je de pup tussendoor mag komen bezoeken.

Je pup ophalen

Tussen de 7 en de 9 weken mag je pup meestal opgehaald worden (komt je pup uit het buitenland, is dat vanaf 16 weken ivm de vaccinaties die je hond eerst moet hebben gehad) 
Het is verstandig om je pup in de ochtend op te gaan halen zodat ze de hele dag heeft om te wennen aan de nieuwe omgeving en aan jullie. 

Verder heb je nodig:
* een auto bench + kleed en evt een puppy pad.
* een volwassen bijrijder die naast de pup op de achterbank zit. 
* een halsbandje (ga na een aantal dagen samen met je pup naar een goede dierenspeciaalzaak om een goed passend tuigje aan te meten. Blije Pootjes in Someren heeft een uniek leentuigen systeem icm Dog Copenhagen tuigen. 
* een simpele lijn, liefst wat langer zodat je pup ruimte heeft om te onderzoeken. Gebruik liever geen flexlijn, het is lastig om met een flexlijn contact te houden met je pup. 
* Wat lekkers om je pup te kunnen belonen en goed gedrag te bekrachtigen. 
* Voldoende tijd om bijv. ook tussenstops te maken om je pup te laten plassen. 

TIP: 
Neem je pup niet los of op schoot mee. Doe het meteen goed! En veiligheid gaat boven alles.
Maak gebruik van de bijrijder, die dicht bij de bench zit, zachtjes tegen de pup kan praten om troost en steun te bieden. 

Puppy Proof je huis

Puppy proof is eigenlijk baby proof en nog een beetje. 
Vanzelfsprekend zorg je er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Los hangende electra, open kabels, uitstekende spijkers etc. 
Het is erg belangrijk dat je, zeker in het begin tijdens de zindelijkheidstraining, ten aller tijde weet waar je pup is. 
Daarom kan het verstandig zijn om overige ruimtes af te sluiten zodat je pup maar in één of twee kamers kan komen. 

Omdat wij niet corrigeren, maar goed gedrag markeren en belonen, willen we dat onze pup eigenlijk altijd voor succes kan gaan. We willen dat ze de juiste keuze maakt. (gewenst gedrag laat zien)
Die juiste keuze, bijvoorbeeld knagen doen we aan een snack en niet aan mijn schoenen.. wordt natuurlijk erg lastig als er schoenen rond slingeren. 
Aan schoenen zit niet alleen jou geur, maar ook nog eens heel veel onbekende, prikkelende geuren die om haar aandacht schreeuwen. 
Vooral de eerste weken zorgen we er dus voor dat ze niet in de fout kan gaan. We ruimen spullen die niet voor puppy tandjes zijn op en zorgen dat er voldoende speelgoed is en kauwkluiven waar ze wel op los mag gaan. 

Even geen bezoek

Hoe lastig het ook is, laat je nieuwe pup op haar gemak jullie huis verkennen. Je huis is puppy proof, je hebt toegang tot meerdere kamers geblokkeerd dus er kan niets gebeuren. 
Na een (half) uurtje verkennen, neem je haar op de arm even mee naar buiten voor een plas/poep. Daarna gaat ze ook weer op de arm mee terug naar binnen en dan is het verplichte rust tijd. 
Ze wordt dan ook niet gestoord. 
Heb je kinderen, maak hier dan vooraf ook goede afspraken mee. 
Op instagram deel ik regelmatige gratis tips over hoe je de samenleving tussen kind en hond kunt optimaliseren. 

En hoewel je niets liever wil dan je nieuwe gezinslid met iedereen delen adviseer ik om de eerste twee á drie dagen nog geen bezoek te ontvangen. Laat jullie elkaar eerst maar eens wat beter leren kennen. 

TIP: Met bezoek komt altijd heel veel opwinding. Gebruik de eerste twee, drie dagen om gewenst gedrag aan te leren als de deurbel gaat. 
Bijv. persoon 1 (volwassenen) zit bij de plaats van de pup met een speeltje en een 2 lekkere voertjes in je zak (waar je snel bij kan). 
Persoon 2 gaat naar buiten en na 20 seconde belt die persoon 1x aan en blijft staan. 
Zodra de bel gaat, markeert persoon 1 het geluid met “YESSS” (pup kijkt naar persoon 1) persoon 1 zegt direct op een leuke. blije toon “puppy, puppy, puppy” waardoor de pup uitgenodigd wordt om bij persoon 1 te komen. 
Als de pup bij persoon 1 is op de plaats krijgt ze een voertje. 

Als ze dat voertje op heeft en weer met iets anders bezig is, drukt persoon 2 nog een keer op de bel. 
Persoon 1 herhaalt de vorige stap. Dus de bel wordt direct gemarkeerd met “YESSS” (pup kijkt naar persoon 1) persoon 1 zegt meteen op een leuke, blije toon “puppy, puppy, puppy” waardoor de pup uitgenodigd wordt om bij persoon 1 te komen. 
Als de pup bij persoon 1 is wordt ze dit keer beloont met spel. 
Na het spel, leg je het voertje wat over is op haar plaats en mag ze het opeten terwijl het speeltje opgeruimd wordt. 

Volgende keer

Het gevaar van broodfok. In dit artikel leg ik uit wat broodfok precies is. Hoe het kan dat dit in Nederland nog zoveel voor komt, welke rol Corona daarin heeft, hoe je een broodfokker kunt herkennen en hoe belangrijk het is dat je nooit een pup van een broodfokker koopt. Ook niet om te redden! 

 

Deze blog is geschreven door KynoCoach Claire. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de onderstaande knoppen is wel toegestaan.

Recente blogposts

Onderstimulatie bij honden

Onderstimulatie bij honden

 "Onder stimulatie bij honden" We praten over onder stimulatie bij honden wanneer we de hond te weinig fysiek en mentaal uitdagen en het een negatief effect heeft op zijn/haar ontwikkeling.  Net zoals mensen hebben honden stimulatie en beweging nodig om ze zowel...

Barriere Frustratie bij honden

Barriere Frustratie bij honden

 "Barrière Frustratie " Honden kunnen barriere frustratie ontwikkelen wanneer 'iets' hen ervan weerhoud om interactie te hebben met een bepaalde prikkel in de omgeving.Voorbeelden kunnen zijn; de riem, een hek, schutting, raam, kennel etc. Wanneer er naast die...

Omgevingsreactiviteit

Omgevingsreactiviteit

"Omgevingsreactiviteit " Jezebel vindt het ongelooflijk moeilijk om in de drukke wijk te wandelen. Vanaf pup af aan merkte ik dat ik extra gedoseerd prikkels moest toevoegen in onze directe wandelomgeving. En hoewel het discutabel is of ik er misschien te voorzichtig...