“Dit derde deel van de reeks wijdt ik aan het onder de aandacht brengen van broodfok. Op dit moment is de vraag naar pups zo hoog dat broodfokkers en puppy handelaren vrij spel hebben. En hoewel broodfok een bekent fenomeen is in Nederland, worden veel mensen jaarlijks de dupe van deze verschrikkelijke praktijken”.
Als eerste wil ik deze link delen.
Dit is een filmpje, gemaakt door Karen Soeters, oprichter van House of Animals en Animals today. Zij deden onderzoek naar een bekende puppy handelaar in Lelystad en trokken schokkende conclusies.
Broodfok, wat is dat nou precies?
Met een broodfokker bedoelen we iemand/instantie die dieren verkoopt puur en alleen voor het geld wat hij ervoor vangt.
De dieren krijgen weinig tot geen zorg.
Slechte voeding, erbarmelijke huishouding, geen sociaal contact, komen weinig tot niet buiten en de teven die gebruik worden voor de fok worden direct na het werpen opnieuw gedekt. Inteelt komt regelmatig voor en wanneer er met ongezonde dieren gefokt wordt heeft dat nogal wat negatieve gevolgen.
Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de dieren ongezond, ziek en zwak zijn en vaak ook zo doorverkocht worden. Ze worden niet geent, en zijn meestal ook helemaal niet door een dierenarts gezien.
Wat ook geregeld voor komt, vooral nu de vraag het aanbod overstijgd is dat de broodfokkers massaal naar Oost europese landen reizen, daar pups uitzoeken die een beetje op elkaar lijken en die in Nederland als een nestje verkopen.
Deze pups zijn vaak veel jonger dan verteld wordt. Je kan je voorstellen wat dat doet met de (mentale) gezondheid van zo’n diertje.
Hoe herken je een broodfokker?
Deze mensen zijn meestal experts in het verkopen van hunzelf en het verhaal.
De buitenkant ziet er tot in de puntjes verzorgd uit en ze zijn getraind in het ontwijken van jou vragen.
Maar dat hoeft niet, ze komen in alle vormen en maten maar ik zal toch een aantal rode vlaggen met je delen.
* Meerdere (populaire) rassen aanwezig
* Moeder is er (even) niet
* Aanbieden van garantie in advertentie
* Geen testen kunnen/willen overleggen
* Vragen ontwijken of niets zeggende antwoorden geven
* Pups direct meegeven
* Prijs verschil in kleur
Vertouw op je onderbuik gevoel! Check de gezondheidsverklaringen ook bij de dierenarts. Neem de pup nooit direct mee! Laat er altijd een paar dagen over heen gaan. Google eerst op naam en adres van fokker/verkoper.
Vind je de pup zielig, dan is dat een goede reden om het niet te doen.
Maak gebruik van aankoopbegeleiding door een hondenprofessional bij jou in de buurt.
Het in stand houden van broodfok:
Dat laatste is heel lastig, dat weet ik maar al te goed. Maar houd in ieder geval in je achterhoofd dat door jou aankoop deze dierenbeul door kan blijven gaan. Dat door de ruimte die ontstaat de teef opnieuw gedekt gaat worden, dat puppy’s veel te jong uit een kofferbak getrokken worden, geen goede zorg krijgen en vaak heel veel angst ervaren.
Besef je dat de kans heel erg groot is dat deze pups op latere leeftijd gedragsproblemen ontwikkelen, neurotische afwijkingen en een zwakker gezondheidstelsel hebben. Bespaar jezelf dat leed, die kosten en investeer in een goede, gezonde en geliefde pup.
Gelukkig wordt er op dit moment veel geschreven en aandacht besteed aan dit onderwerp. Vermoed je dat je er door een broodfokker bent in geluisd? Dan kun je hier stappen in ondernemen.
Je kunt het melden bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming of bij het meldpunt dierenmishandeling 144.
Volgende keer
In het volgende blog bericht gaan we het hebben over de komst van je pup en de eerste week bij je thuis. We gaan dieper in op socialiseren en ik vertel je waarom jezelf aanmelden bij mijn puppycursus een heel goed idee is.