Puppy in huis #08

apr 6, 2021 | Puppy's

 “Resource guarding (bezitsagressie) wat is het, hoe ontwikkeld het zich
en wat kan je eraan doen”

Resource guarding of bezitsagressie werdt vroeger ook wel voernijd of baknijd genoemd. Maar omdat het gedrag niet alleen bij voer(bakken) voorkomt is er een algemene naam voor gekomen.

Wat is bezitsagressie:

Met bezitsagressie bedoelen we
gedrag dat ingezet wordt met als doel; het voorkomen dat anderen dichtbij een object of plaats, welke voor de hond belangrijk en in het bezit is. 

Het kan dus varieren waarbij de hond het gedrag laat zien, voedsel, speelgoed, slaapplaats, maar het kan ook prima een stok zijn of een plastic bakje wat de hond gevonden heeft.
Het kan zelfs zo zijn dat een hond het gedrag laat zien rondom hun baasjes.
Maar het betreft altijd iets wat belangrijk voor de hond is.
Niet alle pups ontwikkelen bezitsagressie en het gaat ook niet altijd om dezelfde dingen.

Signalen leren herkennen?

Je begrijpt natuurlijk dat het belangrijk is om de (eerste) signalen die je hond laat zien wanneer hij zich ongemakkelijk voelt te herkennen, zodat je hierop kunt reageren.
Wat bijvoorbeeld signalen zouden kunnen zijn wanneer je een kluivende hond benaderd is dat hij:
verstart (plots stopt met kluiven) fixeert (je strak aan blijft kijken)  en zacht gromt.
In het bovenstaande voorbeeld zou een gepaste reactie zijn dat jij wegkijkt (je hoofd weg draaien) en weg loopt (omdraaien en de afstand vergroten)

Tijdens de puppycursus leer ik je deze gedragingen te herkennen, maar nog belangrijker hoe je er goed op leert reageren. Want hoe eerder we je pup leren dat het niet nodig is om met agressie te communiceren, veiliger en prettiger het voor alle partijen zal zijn.
Wil je meer weten over hondentaal? Geef dan mijn Facebook pagina een like, want daar lanceer ik binnenkort een online aanbod op!

Hoe ga je om met bezitsagressie?:

Voorbeeld: Je pup is heerlijk met zijn kong bezig op de bank en jij wil er eigenlijk naast gaan zitten.
Je ziet dat je pup verstart en met zijn blik nadrukkelijk naar je kijkt.
Dit zijn twee signalen het verstarren en fixeren en zijn twee belangrijke communicatie signalen.
Het eerste wat jij nu doet is een stap naar achteren zetten, je geeft aan te hebben begrepen dat je pup zich ongemakkelijk voelt en geeft hem extra ruimte.
Hoogstwaarschijnlijk zul je zien dat je pup zich direct ontspant. Jij hebt namelijk zijn waarschuwing gezien en begrepen.
Je communiceert naar je pup toe dat je op zijn verzoek in gaat en geen kwaad in zin hebt. Je zult al snel gaan opmerken dat het gedrag afneemt. Je pup leert namelijk al heel vlot dat hij niet bang hoeft te zijn dat jij iets komt afpakken.

Wat je dus absoluut niet moet doen is; boos worden, er door heen walsen en het object afpakken. Je pup leert dan dat jou handen nemen in plaats van geven en het gedrag zal gaan toenemen om zijn bezit te beschermen. Het kan er zelfs voor gaan zorgen dat je pup gaat stelen.

Ga eens na wanneer je pup bezitsagressie laat zien. Is het alleen bij een kauwstaaf of iets anders voergerelateerd of laat hij het ook bij zijn mandje zien of bij een favoriet speeltje, of alle speeltjes etc.
Het is natuurlijk erg belangrijk dat jij als baasje wel alles van je hond mag wegnemen, zeker wanneer het gevaarlijk of levensbedreigend is.
Heb je nou een pup/hond die bezitsagressie laat zien of twijfel je daarover, neem dan vrijblijvend contact met me op, ik help je graag goed op weg met mijn gratis “eerste hulp bij bezitsagressie ebook”

Nee! Dat mag je niet hebben:

En dat moment, dat komt al snel! Het is super belangrijk dat je huis voor de komst van de pup puppyproof is gemaakt. Alle gevaarlijke en kostbare dingen zijn veilig opgeborgen zodat die kleine baby daar niet aan kan komen.
Dingen die je draagt, zoals schoenen, slippers, sloffen, sokken, maar bijvoorbeeld ook een telefoon of de afstandsbediening van de tv werken als een sterke magneet voor je pup.
Waarom? Simpel.. je geur zit eraan en voor je pup is het dan duidelijk.. dan moet het wel ontzettend belangrijk zijn.
Onze eerste reactie, wanneer de pup iets pakt, is het roepen van NEE! UHUH en het snel af pakken.
Die kleine slimmerikken hebben dat snel door en al na een paar keer zullen ze snel wegrennen met hun buit.

Handen geven ipv nemen:

Leer je pup vanaf het eerste moment aan dat jou handen geven ipv nemen.
Buit wordt geruild tegen nog lekkerdere, leukere en belangrijkere dingen.
En is het netjes opgeruimd, omdat hij zo’n brave pup bent en netjes hebt gewacht krijgt hij nog iets lekkers.. als bonus omdat je hem zo lief vindt.

Heeft je pup je slipper gescoord dan ga je niet roepen FOEI, kom hier, afblijven en erachteraan rennen. Nee, je gaat rustig op de grond zitten met wat voertjes en zegt zachtjes en nieuwsgierig. Wauw, wat heb jij nou? Laat eens kijken? Wat heb jij voor iets moois gevonden..
Je pup zal trots zijn nieuwe buit komen showen en dat is het moment dat het geruild gaat worden voor iets lekkers.
Je pup leert op dat moment dat het naar jou toe brengen van zijn schatten hem nog meer leuks op levert en zal eerder geneigd zijn om dat te blijven doen, dan wanneer je boos achter hem aan bulderd.
En ja, dit ga je dus ook doen wanneer hij de afstandsbediening of telefoon te pakken heeft.

Door dit ruilen veelvuldig te oefenen kun je ook veel gemakkelijker iets gevaarlijks bij hem weg nemen zonder dat hij onder de tafel duikt of zich achter de bank verstopt.
Heeft je pup echt iets gevaarlijks vast, raak dan niet in paniek. Loop rustig al kletsend naar hem toe. Vertel hem hoe knap, lief en braaf hij is. Pak voorzichtig de halsband vast en haal voorzichtig het object uit zijn bek. Daarna haal je lekkers om hem te belonen.

Heeft je pup gif oid binnen gekregen dan ga je natuurlijk direct naar de dierenarts en neem ook de verpakking mee zodat de dierenarts direct kan zien wat je pup heeft gegeten en hij gericht kan handelen.

Volgende keer

In deel 9 van deze puppy reeks vertel ik je waarom het zo belangrijk is om samen met je pup te spelen. Ik laat je verschillende speeltjes en spelletjes zien en geef je tips om veilig te kunnen spelen.

 

Deze blog is geschreven door KynoCoach Claire. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de onderstaande knoppen is wel toegestaan.

Recente blogposts

Werkt kauwen kalmerend bij honden

Werkt kauwen kalmerend bij honden

""Werkt kauwen kalmerend bij honden" Er wordt vaak gezegd dat kauwen een kalmerend effect heeft op honden.Maar is dit wel bewezen? Je leest de uitkomst van een recent onderzoekverder in dit artikel.   Wetenschappelijke onderzoeken In mijn opleiding tot...

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

Mijn pup stofzuigt de straat leeg

"Mijn pup stofzuigt de straat leeg" Puppy's ontdekken alles met hun bek, net zoals een baby, die alles vastgrijpt en in zijn/haar mond stoppen, doen puppy's dat ook met alles wat ze op straat tegenkomen hun bek. Onze eerste reactie is vaak corrigeren, maar is dat wel...