” in dit vijfde deel van de reeks gaan we het hebben over (on)zindelijkheid. Hoe lang duurt dat, hoe leer je het aan en wat kun je beter niet doen. Ik behandel de meest gestelde vragen die te maken hebben met het onderwerp en deel met jou mijn ultieme tip! “.
Het zindelijk worden van je pup heeft met meerdere factoren te maken. Het zogenoemde kwartje moet vallen, je pup moet zich veilig voelen om in jou aanwezigheid te plassen/poepen en het belangrijkste, lichamelijk moet er ook controle zijn over de sluitspieren.
Zindelijkheidstraining:
De zindelijkheidstraining begint zodra als je pup bij je in huis komt (maar als je geluk hebt, heeft de fokker daar ook al enige aandacht aan besteed)
Er zijn enkele hele belangrijke regels waar je, jezelf aan moet houden.
* Je dient ten aller tijden te weten waar je pup is. Als je namelijk niet weet waar je pup is kan je ook de signalen niet (leren) herkennen die je pup laat zien als hij moet plassen/poepen.
* Verklein de ruimte waarin je pup vrij kan rondlopen. Als je pup toegang heeft tot verschillende kamers /vertrekken is de kans heel groot dat hij stiekem een rustig plekje vind om zijn behoefte te doen.
* Ga steeds door dezelfde deur naar buiten en zorg dat je pup daar toegang toe heeft.
Door steeds dezelfde deur te gebruiken nodig je de pup uit om daar naar toe te lopen als hij moet plassen/poepen. Het is duidelijk voor je pup.
* Breng structuur aan in de dag indeling. Ga sowieso na ieder slaapje, speelmoment en wanneer je pup gegeten of gedronken heeft naar buiten. Dit is geen socialisatie uitje, maar een prikkelarm moment zodat je pup zich kan ontlasten.
Mijn pup plast altijd direct na het wandelen in huis, hoe kan dat?
Wanneer je met je pup gaat wandelen komen jullie heel veel nieuwe prikkels tegen. Je pup kan hierdoor afgeleid worden en vergeten te plassen (of niet helemaal uit plassen).
Het kan ook zomaar zijn dat de wandelroute te spannend is voor je pup en dat hij buiten helemaal niet durft te plassen of dat je pup tijdens of direct na het plassen ergens van geschrokken is en niet meer in jou nabijheid durft te plassen.
Mijn advies is om een wandeling en een poep/plas moment van elkaar los te koppelen.
Bijvoorbeeld; na ieder dutje, speelkwartier en na het eten pak je de pup op, ga je door de uitgekozen door en breng je hem naar het dichtbijzijndste veldje waar hij zijn behoefte mag doen. Daar wacht je net zolang tot hij geplast heeft (en als er veel tijd sinds zijn laatste poep is, wacht je daarop). Geef niet teveel aandacht aan je pup, ga niet spelen en laat niemand hem aaien. Heeft hij geplast/gepoept dan beloon je dat eventueel met een voertje of speeltje.
Je pakt je pup weer op en loopt direct naar huis.
Daarna kun je met je pup een wandeling gaan maken die vooral bestaat uit snuffelen, onderzoeken en leuke dingen doen. Ieder plasje/poepje wordt natuurlijk ook beloont.
Verrijking:
Laat je pup op verschillende ondergronden zijn behoefte doen. Neem bevoorbeeld mijn hond Buffy. Zij heeft in haar puppy tijd alleen maar op gras haar behoefte gedaan. Wij hebben er geen moment bij stil gestaan dat dit misschien wel eens een lastigheid zou kunnen worden in de toekomst.
Hetzelfde geldt voor gewoon wandelen, laat je pup op verschillende oppervlakten wandelen, gras, zand, modder, steentjes, houtsnippers, nat gras, hout etc. Ook dit is verrijking voor je hond,
Wandelen aan de ontspannen lijn:
Hier zijn de meningen (natuurlijk) over verdeeld want trekken aan de lijn is over het algemeen inderdaad vrij gemakkelijk af te leren. Maar ik voorkom liever ongewenst gedrag, dan dat ik het moet afleren.
Pups hebben vaak de gunfactor. Het ziet er ook zo schattig uit als een pupje enthousiast aan de lijn hangt om kennis te maken met “iets”. We willen toch een sociale pup.
Klopt, maar de weg naar de nieuwe vriend kan ook beheerst en gecontroleert verlopen.
Tijdens de puppycursus wijs ik je op de gunfactor valkuilen en werken we met de beloningszone om het trekken aan de lijn te voorkomen.
Do’s & Dont’s
– Besef dat hoe goed jij ook bezig bent met de zindelijkheidstraining, zolang als jou pup de lichamelijk controle nog niet heeft over de sluitspieren hij niet voelt wanneer hij moet plassen en het dus ook niet of te laat pas kan aangeven. Boos worden heeft daarom helemaal geen zin en zorgt er vaak voor dat je pup niet meer in jou buurt duft te plassen en een veilige plek zal gaan opzoeken.
– Waak voor de gunfactor. Laat gedrag wat je later niet wil zien bij je hond, je pup ook niet uitvoeren.
– Neem de tijd om je pup de eerste weken te begeleiden. 4/5 weken verlof opnemen bij de komst van je pup is echt aan te raden.
– Neem kleine stapjes in plaats van grote sprongen. Positieve ervaringen zijn de sleutel tot succes.
– Kies niet voor een puppy pad, want waarom iets aanleren om straks weer af te moeten leren?
Mijn ultieme tip
Wees je pup voor! Maak gebruik van de drie RRRen (rust, regelmaat, reinheid) en bouw die dagindeling op. Na ieder slaapje, speel moment en na het eten/drinken ga je met je pup (door dezelfde deur) naar buiten om te ontlasten.
De tijd die ertussen zit kun je langzaam uitbouwen.
Houd ook bij hoe lang je pup het overdag kan ophouden en maak daar gebruik van in de nacht. Zet bijvoorbeeld je wekker.
Mocht je nou toch een keer te laat zijn is dat geen probleem. De volgende keer zet je, je wekker gewoon iets eerder.
Volgende keer
Gaan we het hebben over bijten, bijtrem aanleren, het wisselen van het gebit.
We horen tegenwoordig het woord overprikkeling heel veel naar voren komen en daar wil ik graag ook iets over vertellen en ik laat je de signalen van een vermoeide hond zien.