Puppy in huis #04

jan 31, 2021 | Puppy's

” in dit vierde deel van de reeks ligt de focus op socialisering. Wat is dat nou eigenlijk, waarom is het zo belangrijk en tot hoe lang moet je door gaan met socialiseren. Aan het eind van het bericht vertel ik je ook nog over mijn puppycursus en waarom je voor deze zou moeten kiezen wink“.

We willen allemaal een lieve, sociale, goed opgevoedde hond. Helaas komen die zelden zo uit de lucht vallen. Je moet zelf ook aan de slag! Gelukkig is het super leuk om samen te werken met je pup. En onthoudt goed, alles wat je erin steekt.. komt er ook weer uit!

Socialiseren?

Ik heb het in een vorig bericht al eens over socialiseren gehad. Het leren omgaan met prikkels die je hond in leven regelmatig zal tegen komen.
Dit geldt voor levende wezens waarmee je hond een sociale relatie mee moet opbouwen.

Het is dus heel belangrijk dat er actief gesocialiseerd wordt, maar het is ook belangrijk dat je pup dagelijks voldoende rust krijgt om deze prikkels te kunnen verwerken.

Elke dag één nieuw ding

Ik adviseer altijd om met 1 nieuw ding per dag kennis te maken en als dat ding heel spannend is (bijvoorbeeld een bezoek aan een station of markt, of een puppycursus les) om de dag erna geen nieuwe dingen te ontmoeten. Op die manier kan je pupje echt de indrukken verwerken en zorg je ervoor dat je pup niet stagneert.

Ik krijg regelmatig de vraag, hoe lang moet je nou door socialiseren, want na die 12 weken is dat toch niet meer mogelijk?
Dat is niet helemaal waar. Honden leren net zoals wij het hele leven lang. 
Het is dus van belang dat je de rugzak van je hond onderhoud. 
De periode tot ongeveer 12 weken wordt de primaire socialisatie periode genoemd omdat de pups tot die leeftijd het meest onbevangen zijn. Sommige pups zijn zelfs onbevreest en herstellen meestal snel van stress en schrikreacties. 
Maar het niet niet voldoende om in die periode één keer een koe te zien, of één keer langs een grasmaaier te lopen. 

Habitueren + Verrijking

We praten over habitueren wanneer je pup bijvoorbeeld went aan geluiden en voorwerpen in huis. Je pup leert dat die dingen er gewoon zijn en dat hij er verder niets mee hoeft.
Er zit een overlapping tussen socialisaren en habitueren, soms wordt het een voor het ander gebruikt.

Verrijking is het aanbieden van verschillende materialen waar je pup aan kan wennen. Denk bijvoorbeeld aan het lopen op verschillende ondergronden, spelen met verschillende materialen en op verschillende locaties of eten uit verschillende bakken.

Eerste week thuis

Eindelijk heb je hem opgehaald. Jullie nieuwe pup. Toch kan het in het begin best onwennig zijn. Jullie moeten elkaar leren kennen, je pup kan anders zijn dan de verwachting was en omdat je meestal ook slechter slaapt kan het zomaar zijn dat je een wat korter lontje hebt dan normaal.
Deze gevoelens komen vaker voor dan je denkt en vallen onder de puppy blues.
De puppy blues kan in milde mate voorkomen maar ik erg heftig zijn. Het is nooit erg om hulp te vragen wanneer je er niet helemaal uit komt.

Waar veel nieuwe pup eigenaren tegenaan lopen:
* S’nachts piepen en huilen
* Bijten
* Na het wandelen in huis plassen
* Niet willen slapen
* Overmatig bijten en grommen
* Niet in de bench willen
* Niet alleen willen zijn
* Te wild zijn met de kinderen
* Niet mee willen wandelen
* Bang zijn voor andere honden

Puppy’s zijn ook baby’s en nee dat is niet antropomorf, dat is gewoon een feit.
Een pup is een baby die net uit zijn veilige omgeving weggehaald is. Weg is de geur van zijn moeder, weg zijn de geuren en de geluiden van zijn broertjes en zusjes en hij heeft afscheid genomen van zijn aller eerste vertouwde mensen.

Die eerste dag maakt je pup al gigantisch veel mee. Het weggaan, reis in de auto, het binnen komen in zijn nieuwe huis met allerlei nieuwe prikkels. De spanning en opwinding van zijn nieuwe gezin en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Want vaak gaan we ook al meteen allemaal dingen doen. We zeggen meestal binnen een uur al voor de eerste keer NEE of FOEI en dat terwijl je pup helemaal nog geen regels kent en dus ook geen idee heeft wat er van hem verwacht wordt.

Vaak vallen ze dan ook vrij snel diep in slaap en dan komt de nacht.
En weet je sommige pups hebben helemaal niet zo’n last van die nacht. Maar je hebt er ook bij die dat wel hebben. Die echt bang zijn, zich alleen en heel erg ongemakkelijk voelen. En aan jou de taak om te zorgen dat je pup  veilig en vertrouwd raakt in zijn nieuwe huis.

Wat ik je aanraad in de eerste week:
Het socialiseren doseren. Gebruik die eerste week om vooral te wennen aan jou, je gezin, zijn nieuwe huis, tuin en directe omgeving. Laat hem kennis maken met die materialen in huis, lekker bij jullie.
Doe leuke spelletjes en laat hem lekker dicht tegen je aan slapen. Er moet een relatie ontstaan, de pup moet je leren vertrouwen en een band met je opbouwen. Leer hem je regels, vertel hem wat je graag wel wil (kauwen op een kauwstaaf en naar de deur lopen als hij moet plassen) in plaats van wat je niet wil (kauwen aan de tafelpoot of plassen op het tapijt). Maak die keuzes ook makkelijk, ruim spullen op waar je pup niet aan mag komen en ben consequent mbt zindelijkheid.

Ga steeds door dezelfde deur naar buiten (zorg dat je pup daar toegang tot heeft) en doe dit direct na ieder slaapje, na het spelen en na het eten.
De andere onderwerpen komen in een later artikel aan bod.

Onderzoek wat het favoriete speeltje is en welke hij minder leuk vind. Probeer te achterhalen wat hij dan zo leuk vind en wat juist niet. Probeer ook verschillende soorten beloningsvoertjes uit zodat je weet wat je pup echt heel lekker vind zodat je dat kan inzetten wanneer het nodig is.
De motivatie van je hond kennen gaat je in jullie leven samen echt heel erg helpen.

 

Waarom inschrijven voor de puppycursus

Natuurlijk kan jij zelf je pup opvoeden. Daar twijfelt niemand aan. Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over het onderwerp, er zijn filmpjes te vinden en iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die je tips kan geven over wat je wel en wat je niet moet doen.
Dus waarom dan kiezen voor mijn puppycursus.

Ik heb het al eerder geschreven, de onderzoeken naar hondengedrag, trainbaarheid bij honden en de cognitieve eigenschappen blijven in ontwikkeling.
Ongelooflijk slimme mensen ontdekken steeds nieuwe, moderne manieren om diervriendelijker te trainen.
Door scholing te volgen blijf ik op de hoogte van al deze ontwikkelingen en die geef ik door aan jou.

Je bent nooit te oud om te leren en ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel waardevolle kennis opgedaan waardoor ik jou en je nieuwe pup een vliegende start kan geven. Een solide basis voor de rest van jullie leven.

Een puppycursus is niet alleen voor de pup, jij maakt ook een groot deel uit van de cursus. Jij en je medecursisten gaan tegelijk door dezelfde periode heen en kunnen steun aan elkaar bieden.
En naast het feit dat je wekelijks gewoon even eruit kan en je gedachten op iets anders kunt focussen leer je wekelijks nieuwe dingen bij.

Volgende keer

Neem ik je mee in de wereld van poep en plas, want ga ik je vertellen over het zindelijk worden van je pup. Hoe leer je een wandeling aan en zorg je ervoor dat je pup tijdens de wandeling ook zijn behoefte doet en het niet ophoud tot jullie weer thuis zijn.

 

Deze blog is geschreven door KynoCoach Claire. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de onderstaande knoppen is wel toegestaan.

Recente blogposts

Puppy Blues

Puppy Blues

 "De Puppy Blues" We praten er niet veel over, maar toch is het een veelvoorkomend fenomeen.De Puppy Blues. Eindelijk is je pup daar, maar wauw het loopt allemaal toch wel heel anders dan verwacht. Je voelt je machteloos en hulpeloos en het genieten is helemaal weg....

Onderstimulatie bij honden

Onderstimulatie bij honden

 "Onder stimulatie bij honden" We praten over onder stimulatie bij honden wanneer we de hond te weinig fysiek en mentaal uitdagen en het een negatief effect heeft op zijn/haar ontwikkeling.  Net zoals mensen hebben honden stimulatie en beweging nodig om ze zowel...

Barriere Frustratie bij honden

Barriere Frustratie bij honden

 "Barrière Frustratie " Honden kunnen barriere frustratie ontwikkelen wanneer 'iets' hen ervan weerhoud om interactie te hebben met een bepaalde prikkel in de omgeving.Voorbeelden kunnen zijn; de riem, een hek, schutting, raam, kennel etc. Wanneer er naast die...